【家庭難題】公屋定買樓好?

424 回覆
8 Like 197 Dislike
why not both
我好明白外父用心良苦,對我真係好好
簡直當係親生兒子
老婆又好執意想生
我睇到上面留言,明白真係買樓,就難再養小朋友
我自己都驚供30年,我亦明白人工會慢慢加上去,壓力會愈黎愈少

依家同我屋企人住,舊唐樓
排到公屋都係比外家睇唔起
睇唔起還睇唔到

至少唔係受人恩惠,一世都俾人當痛腳咁捉住
有好多選項
1.生與唔生 2.買樓與唔買樓

想生又想買樓 都滿足既
你得1個選項,就係同住唐樓,生完又有父母幫手照顧小朋友。
買樓出租 直到有更多儲蓄,而且小朋友開始返學,先拎返間屋自住
如果你老婆係31,我就鼓勵你啦啦臨生。

你老婆先21,你作為老公,又大佢4年,係唔係要係人生大事上陪佢顛?

你可以同佢分析,生左絕對無哂自由,捨得唔去旅行?唔追mirror? 朋友約你,你無時間應約

捨得放棄物慾?
你呢個係好好嘅意見
同老婆傾傾
控制下你隻乸啦屌

救命呀可摸耳似返個男人呀

你老婆話生你就生 ?

佢叫你跳樓你係咪又跳呀 ?

你明佢嘅要求脫離現實就屌柒佢啦

香港 d 男人真係好廢物好垃圾呀
好認同,得個25歲同21歲,點解一定要迫自己同一時間買樓生仔,又唔係35歲同31歲比d男人氣概出黎否定老婆

仲話住公屋又殘又舊唔緊要,你唔緊要個小朋友都緊要比貧窮限制思想,諗下10年後私人樓價幾多先啦
死窮撚學人結婚生仔
200萬首期 買500萬樓
2成首期 100萬
15萬税
6萬雜費

裝修
山卡啦新樓 20萬
市區舊樓全爆現盛傢俬全屋電器30-40萬

即係最少150萬

而家傳加息 銀行都推高左最優惠利率去到2.8%
即係大概要成四萬蚊先過到壓測
當然你可以寫埋你屋企人做擔保人
但係真係加息嘅話 一定供到仆街

仲有銀行借唔借錢仲要睇你哋職業
我唔知你係咪返緊政府工或者其他穩定嘅職業
如果唔係好大機會唔借足
所以一定唔可以計到盡

最後要生仔請一定要買名校區!!!

我見咁計都係3萬4蚊壓測啵
冇咩經驗,有冇搞錯到?
買兩房租俾人,人地幫你供。大概淨係俾管理費。

出去租一房住先,等到BB 返小學果陣住返自己買果度
林鄭plan 直頭睇下面 28000 已經做到按揭。

姐係可以買貴d或者做8成按都得。
得200萬做八成真係頂盡
買樓切忌all in
銀行批唔足上唔到會
真係代業主多謝晒你份大訂

然後銀行加左息
2.5>2.8
壓測難左

我係fb 睇到人咁講,好似幾好咁
感覺到忍到上樓就財務自由
20k點養家
屌你老味, 生得唔該諗埋移民
咪撚害下一代
唔係詛咒你地

你地呢d年紀生仔,未財務自由,已經離婚
同屋企人住呀嘛
唔洗交租實掂

不過忍到同屋企人住8年不如問外家借錢算啦
200萬首期供層400萬都係按250萬到

最多小啲返外家咁咪柒小陣, 好過日日返屋企都柒下柒下咁柒足8年
就算你老婆辭職,你20k都已經爆2人申請入息上限,資產200萬都已經爆左限額
想申請公屋要點做,你懂的
用外家錢買樓,受一世外家氣
有咩吵都先輸一半

老婆:唔係我,你有地方住咩?當年唔係我老母,你撚有能力買到樓咩,而家仲同緊你老母迫係垃圾公屋,收皮啦
夏蟲不可語冰
屌你都廢撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞