【家庭難題】公屋定買樓好?

424 回覆
8 Like 197 Dislike
搵2雞又生仔又買樓
你揾下500萬買到咩樓你就有答案架啦,去地産鋪問800萬樓下有咩揀都就嚟比人話你儲多啲錢再嚟問
咁你都係買啦,唔通以後唔加人工咩
同埋一日未買樓外家d錢都未係你既,講左咩自己參透
你plan咁長遠但仲留喺香港生仔
訓街 一蚊都唔洗比
有二百萬首期大把選擇啦
鄰居質素對小朋友成長好有影響
隔離住個痴線佬比你都驚啦
雖然而家供得辛苦 起碼俾個好D既環境下一代向上爬
將來到你仔女開Post 鬧你住公屋學咩人生仔
我意思係,如果係決定排公屋,就希望盡快生小朋友,然後3人排。
老婆就辭職,去達到入息限制,淨翻我打工
首期比翻外家,去達到資產限制,剩返嘅就慢慢燒
仲未有reply 叫樓主移民嘅?
喺連登開POST把撚咩
十個樓淡有九個都係無樓無錢
你計掂條數供得起就供啦
呢十年租樓輪公屋你自己計吓要用幾多錢
你想你個細路有樓定有樓
定冇
得就實得架
但係你睇下500萬樓有d咩選擇先得架
1房新樓都未必買到呀
你有2球唔通又走去買d 30-40年舊居屋咩
咁不如唔買
首期都兩球你估人地無家底咩
你顧掂自己先
你又唔係冇首期
點解會揀寧願一個唔做野去排8年公屋
然後維持住1個人搵20k比3個人洗
會唔會廢左少少?
到時積蓄又冇,樓又冇,比到d咩個細路,唔好害下一代好冇
係睇你接受到啲咩嘅姐,私樓樓齡老定隔涉地方定細睇你點取捨,你咁嘅情況抽新居屋反而有機會翻身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞