【家庭難題】公屋定買樓好?

424 回覆
8 Like 197 Dislike
送2m 比你買咁都唔要
揀D 450萬左右既私樓咪得
首期連雜費2m 都可以做3成首期
供30年,每個月1 萬多少少
租樓都唔止啦, 遲下有小朋友想移民又可能賣樓套現
8年後應該更加買唔起,你兩公婆都低下階層咁
如果你買樓
老婆做野買邊個湊仔?
老婆唔做野你得20k買4球樓可以買乜

根本你地呢個人工唔應該生仔,兩頭唔到岸
住樓豬屋企仲慘

未生仔2公婆返工淨係夜晚見都仲還好
一生埋仔樓豬肯定仆硬街

到時佢老母同老婆嘈交, 樓豬幫老母同幫老婆都會仆街
仲要呢件事係持續到樓豬上公屋為止

結論係, 無錢結婚預左仆街
邊個包保8 年一定排到上公屋
樓主條廢柴一唔小心俾老細加小小人工爆入息就bye bye 啦
真,好多連登仔連樓都無,人工兩萬都無,日日叫人移民,廢撚到
北區夠做la , 上左車先la ,有成2球係手
34k 2個人點排公屋?
咇兩件出黎再排?
樓豬話叫佢老婆唔做野
而家樓價邊值得買,租樓啦
咪係, 而家係送2m比你
緊係買樓, 反正你住開北區,買個細單位, 慢慢供
認同,老母同老婆幾fd都好,表面上既野,內在一定好不和,就好似辦公室同事咁

最驚未上公屋已經嘈到出去租地方住或者搬去娘家住

沙田屯門大把細單位4M幾
又有金手指 梗係扮有上進心供樓
你又知人地依家無俾隻乸食住
呢d後話la, 袋2m受少少氣
你番工受幾耐氣先有2m
排公屋的話,即刻生翻個3人
資產比翻外家
咩意思?
所以咪話拎外家錢
最多都係比老婆屌

但住樓豬屋企就係比老母同老婆屌晒
再on9 啲就係住外家, 日日抬唔起頭做人直頭

拎2M 供樓起碼返屋企都係安安樂樂先
八年後你仲係二萬蚊咩
到時外家又改變主意
你就on99一個人俾租養家
每每清都仲無得加凍飲
不能同意更多
連登個個都話自己fg 50k啊ma,
不過無錢無樓,日日迫地鐵
日日叫人移民
買個餐都唔敢加凍飲
可以拎去堆田
住屋唔係淨係睇間屋嘅面積大細
鄰里質素 治安 衛生 生活配套 交通 etc

當然如果你淨係AIM有得去旅行
咁公屋慳返啲租都夠你一年走幾轉日本嘅
其實你睇過樓未?
阿陳仔
即係咁 你要買新樓定舊樓
又即係咁 唔理新定舊 呢十年有冇見過樓市跌?
個個叫上唔到車你知唔知點解?
上到車 樓市又無跌(就算跌 你自住都唔關你事)供三五年
轉過撚手賣左佢 換間大既 又得 換間細既但又新d既又得

公屋唔係唔好 而係你老婆會無收入咁排三五七年? 而家住既唔洗交租? 仲話想生個細既 到時靠你兩萬蚊 (/儲蓄) 我諗你會好辛苦囉
個個出post 連登仔叫上車難
獲撚獲都係心頭高要買新樓又冇父幹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞