【家庭難題】公屋定買樓好?

424 回覆
8 Like 197 Dislike
棋差一著
當然啦,都要等到派左樓/最後審查後先有綠表
咁梗係要等啦 有錢又唔想等你咪比貴倍幾去買私樓
唔部署機會真係天跌落黎咩
有能力冇人係想咁做,起碼我唔想
係樓價令到有呢d諗法出現
個個連登仔50K個月咩
你維持現況啦,生仔隨緣 有再算。儲下錢
佢而家同你屋企人一齊住相處有冇問題?
有冇婆媳糾紛?
如果冇問題睇黎佢性格都幾好嘅

但辭職生仔排公屋到時可能又另一回事
你地等公屋果8-10年 可以想像到屋企塞咁多人
日日家嘈屋閉
教養小朋友唔係咁簡單㗎
仲要得你一份收入喎

為咗小朋友有好環境,建議買樓,平平地買已補居屋都得㗎,到時再轉工加人工,供樓會輕鬆好多

一係再等埋今年年尾抽下新居屋先囉

好想知到底係咩原因佢咁想生仔,咁你又ready好做爸爸未?
搞掂住既問題,再諗生唔生,一步一步黎
究竟買2xx呎樓好啲 定係3人排3xx呎公屋好啲?

我睇唔透..而加嘅香港好撚反智
買得起一定買,千萬唔好信公屋是皇道。
呢句只係有d人冇可奈何下當講下笑,苦中作樂既gag,不要以為係真。

供樓供3-5年後就會好輕鬆。人工會加。
夏蟲不可語冰
即係有d人根本冇果個智慧去明,同佢講都蝕氣
(夏蟲冇咁長命見到冬天,你同佢講有冰?佢點會信)
每人都唔同
但跟據樓主個case 咩都想要 係無可能,重點係無錢

1.除非一心想真躺,躺足8年。唔咁做,無可能拎到,我自己都排左8年,未到審查已經超,之後結埋婚 已經平均2人50k。人工每年加D ,8年太長了
2.買樓,佢情況可以,但要300呎以下。同時必須父母同住,唔係到時佢生仔會唔夠錢

你跟本只有第2個選項
我都係考慮大埔粉嶺天水圍d已補居屋,都有兩房
冇可能買新樓靚樓啦我,自知之明
其實你網上睇過盤未,已補居屋2房 一樣貴到hihi
已補居屋=私樓價
上面仲有人話平平地買已補居屋
到底有無睇過樓買過樓
搵啲出現金嘅工
反正佢得14k 都唔係啲咩大公司/專業人士啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞