銀行 banking career 你問我答 (2)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
交到數既RM
呢啲就唔係MO啦做咗MO 點去返RM
MO BO 無得點做
等俾低價勞力取代
除左真係legal/ compliance (非KYC)
做Btp 嘅BB fo role定係big 4 assurance 好

兩個嘅 base都係差唔多咁低 所以想睇吓邊份俾到嘅體驗會好啲
UBS? 係乜depaetment同做乜
Big4 Assurance 年年請咁多人 BTP完再報都得
就算係做廉價勞工同無return 入去BB體驗下都好
除時一世人得一次呢d機會
BTP 嘅BB都估到啦

知係front office, 但未知係global markets 定PB,等緊onboarding,不過見好多人話btp in general 好伏

我都係純碎想體驗吓
Big4 Deals/ Advisory 就話者
Assurance 唔冼諗喇下
Btw之前linkedin 好似見到有人UBS轉到perm

Ops 位黎 但都好過Assurance
有冇巴打試過internal transfer 成功機會大唔大

其實d部門prefer internal定external 請人?

我岩岩in完,好驚自己department 唔放人 ,又驚對面會唔會external請左人
唔知仲可以做多幾年
我見有人轉perm係做Client Account Manager 呢個唔知係做啲咩?係FO定MO?
好多公司都有呀
想問如果入行如果唔係3大grad係咪無咁大機會請
上年grad但一路搵都無回音 係咪應該teller都試吓再慢慢做上去
Gay
你咪害鳩人啦,big4 audit 依加10個煲5個蓋,全年prak season 番6日至6.5日,晚晚最早放12:00,個個頂得順咩,senior 又走左好多,死路一條
留tg 傾下?
我都係big4 audit 收到FA offer 想轉走
係咪sales assistant?
FA即係financial advisory? 有offer仲諗咩
師兄,可唔可以簡單講下arm 既工作?平時常日話寫report ,份report 入面大約有啲咩內容?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞