銀行 banking career 你問我答 (2)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
唔該哂巴打
我嘅理解喺有啲firm lev fin 會under DCM,有啲就同DCM分開,然後under DCM/ lev fin就會有syndicate team 負責pitch 俾其他FI
不過我主要想知多啲syndicate team,聽senior 講過syndicate 其實好似對FI嘅sales咁,所以工時唔會話超長,無IBD咁痴線,起碼你有時間訓覺,想知喺咪真
今季都大把人走,放心
未做過DCM team
但以我所知工時做外資Corp bank既無咁chur
通常 industry 搵deal -> LevFin execution -> DCM散貨
Workload M&A >= LevFin > Industry > DCM
剛剛有份銀行PM工,銀行PM 通常幾多錢到
project manager 唔係profolio
點解走?
想請問下行retail sales呢條路 學歷重唔重要?
依家做緊政府工連埋OT大約35k
嚟緊應該會有行山gbo offer ,但我得OU part time degree同埋英文麻麻地,唔知轉唔轉行好
gbo 做得好可以好快上 rm
retail rm 唔洗英文好 仲要local bank , 正常對答到就ok
轉到工
但行山gbo會唔會好難跑到數 多數食老底

跑到數又可以出到幾多incentive呢?
GBO到數都分好少 因為老底算above average
做d咩ga 大概?
其實我唔叻呀,只係好彩入到,我本來以為依個行業入面大家年紀差唔多,可以係互相扶持拼博下,結果發現自己太天真出到外面,真係睇好唔好彩,唔好彩就會好似我咁,遇到一堆嬸嬸,玩辦公室政治都玩死你
有個好老闆好重要
仲後生再搵啦
真係要諗清楚自己性格適唔適合做sales
同埋呢會俾人捽數
呢啲位見過d job ad有時人工都好高 50-60k
係咪perm先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞