銀行 banking career 你問我答 (2)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
Cpaa member 姐係cpa 定唔係cpa
印象中病associate
就咁睇個bg冇咩特別但都入到去
好似無人講professional qualification
做緊frontline sales 諗緊考唔考CFP CFA FRM依類好
睇下佢間中學係邊就知佢特別紅喇屌
Lower second hon都考唔到pcll 㗎啦,不過llb 底做compliance 當然有優勢,好多人唔係llb 底做左幾年都讀個master of law
但第7中學唔勁,又唔係第一中學,不過好多人都紅底但呢個紅底bg坦白講普通,可以佢interview 好勁
咁如果中途入例如上面呢一個要三年經驗係咪即係代表呢個職位會高級過普通fg入ibd?
點解我會咁講嘅原因係因為我見cicc有個例子係做六年investment analyst 先至升上去associate
咁如果中途入嘅話係咪即係代表用三年就可以升到associate 定係同樣需要六年?

利申:真係唔熟銀行
Cicc 請好多中國人可能就係因為佢中國人讀書又叻所以咪請
CICC有樣我覺得好就係佢請嘅大學好diverse唔同其他外資大行
Cicc請嗰啲人嘅背景有英美澳架first tier 同second tier 嘅大學
見開外資投行都已經好少請second tier 嘅大學除非mid join
屌你老母識唔識架
成都七中唔勁
咁北京八中都唔勁啦
唔係睇數字架 成都七中係好top
我想問吓入邊啲人嘅英文能力係咪真係咁高?
咁犀利
點勁發
咁一定勁唔過 你big4+澳洲神u
仆街 佢要發癲了
我真心架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞