銀行 banking career 你問我答 (2)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
如果你講socgen, D鬼佬通常做delta one, flow trading 或者輪枱
咁如果有interview機會既話都好 同埋我係fg 但唔係白紙
MO想轉Trading Assistant or FO 有咩可以準備下?
喺sell side嘅話我會強烈建議你同trader 或者head of trading 打好關係
其實係唔係一定要有master或者計數好叻先得?
喺美國嘅投行front office 嘅Associate 以上嘅Grade一定要有master。喺香港唔係必須。我枱頭淨係得部計數機計加減乘除同埋開個excel. 做sales trader又唔係叫你揼個structure product出嚟, 又唔係叫你睇Financial report 計valuation. 唔洗計數叻嘅。好多嘢公司已經有晒System,你入返D價D資料上去,個System就會自動開價俾你報俾個客
即係香港FO嘅associate就未必要master ? 同埋其實做TA or trader要識啲咩先係最重要?想了解多啲 thanks
唔使Master.
做sell side TA要有市場觸覺知道個market 發生緊乜嘢事,例如某隻股升你要知乜嘢原因,唔知嘅話都要識吹。舉例你有客隨時問你why Tencent is up 10%? Any news? 之類嘅嘢。如果你D客俾order你做,而個客又係大long fund, 你做個盤要幫佢beat vwap
多謝巴打其實做buy side 同sell side嘅MO 對想轉FO 有冇咩明顯嘅分別或者影響?邊個會好啲?
宜家u讀緊工程 但唔想入行 想入bank應該點部署 利申:咩都唔識
Sell side:由middle office 轉去FO係好難的,始終有山頭文化。我條team要請人會問左自己friend有冇興趣先,跟住問D客有冇介紹,再搵唔到就叫HR叫headhunt 揾。講到最尾都係唔會叫一個MO上FO

Buyside (long fund): 又係同上面一樣,MO還MO, FO還MO. 又係非常難轉的

Buyside (Hedge fund): 你做得hedge fund mo 一段時間會熟曬隻fund嘅strategy. Trade booking, settlement, reconciliation, 聯絡fund admin, subscription, redemption 乜鳩都要做。做得三幾年如果咁好彩有個trader走嘅話,可以大膽D同個CIO或fund manager講問吓佢有冇機會俾你上。MO > trading assistant > trader > senior trader > head of trading. 條路會係咁行
想問點睇virtual bank 嘅ops officer?
邊間?
Airstar
冇做過呢間,答你唔到
yes in HK
係咪四間都難做
咩叫難做culture 定係易唔易入
Part time master?
有朋友做Socgen risk 比狗做
啲法國佬痴撚線
人工既話RM/Compliance一定高少少,因為Corp Comm係cost-cantered。

另外,有興趣無乜用,要有相關經驗support,基本上銀行無乜Comm既entry post,想知多啲可以睇我個post

你揀人,人揀你,銀行MKT/COMM唔易入行
巴打唔該你啊咁係唔係要入去buy side MO會易入上位同埋睇多啲Bloomberg news係咪都有幫助 如果想跳過去trading assistant or trader同埋呢考緊CFA 要唔要考曬3個level先會有用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞