TVB《刑偵日記》最新收視大跌,ViuTV《大叔的愛》收視再創新高

543 回覆
692 Like 12 Dislike
套戲名仲好似廿年前d戲咁
好可惜既係大家都無睇錯左你
喂大佬 惠英紅+王浩信加埋過百歲邊個想睇 好心tvb比多d機會新人啦 奧運六星個幾條友咪又係後生廿幾歲個陣捧上黎 下下都過左35歲先比人上位真係戇撚鳩公司 人工又奀抵你死冇人肯返黎拍
十幾年前既韓劇仲好睇高質過依家播緊果啲港劇
放心
tvb只會播中國電視劇
懸疑刑偵劇來講韓劇
惡之花, mouse, voice 比TVB 刑偵日記

韓國狗血劇
penthouse。上流戰爭。 比 溏心風暴

TVB拍攝劇情根本去得唔夠盡。畫面又唔夠電影感。拍得好小兒科。看得唔過癮
但廣告商唔係咁諗 如果只睇收視viu d artist 點會咁多廣告
香港既電視台多d競爭都係好事
剩係D配角閒角一樣
以前 無得用手機上網睇, 所以 大長今 先會收視破紀錄

家陣人人用手機上網睇韓劇, 香港電視台 播韓劇先係自尋死路
tvb 其實就好似香港D 大公司咁

高層位置永遠由老屎忽霸住
唔肯比新人上位, 擔心取代自己個位

viu 係一間新公司, 當然不存在有老屎忽霸住唔比新人上位
不過再過多十年之後, 可能MIRROR 都變老屎忽
一筆勾銷先係對打百萬富翁
廣告公司on9
你講緊都17個
仲要劇嘅話有幾可用佢哋做一啲舉足輕重嘅角色
我阿媽最初都有睇刑偵日記,不過依家連佢都轉台去睇大叔的愛,證明tvb啲劇真係好唔掂
可能套刑偵日記太深奧難明
睇咗一節都覺得唔對路轉台
睇咗好多年 呃收視可恥
笑左 首先 Cctvb最好聽日執

但人地同你講緊統計學上1000人夠代表700萬人
個誤差無記錯係1-2%

第一
人地咪同你講左個Sample size無問題
但composition of 呢1000人有問題 唔透明
有機會萬年如一囉
唔係1000家庭有問題
係佢點樣抽呢一千人出黎先係問題
睇你信唔信做統計果間中資公司
個人係唔撚信嘅

第二
其實你自己睇番香港個人口結構
個Sample Size點樣公平 點抽出黎老人都一定多過後生
所以現階段 就算公平抽1000個家庭
都幾肯定Cctvb收視都會高過Viu
但個差距會更加細
過多5年分分鐘可以逆轉

人口老化呢個係香港未來(成個東南亞)面對嘅問題
廢老唔俾睇電視咩而家
你咪努力令你屋企老人家試下轉變囉
不如日日播五個鐘愛回家算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞