福布斯:日本人為台灣而戰的可能性越來越大

246 回覆
454 Like 17 Dislike
好似就係個部門後尾縮沙
話係"個人意見"
唔代表部門
剩係比錢有咩用
人地係全方位做野
有人力物力搜救隊
香港個格係生意夥伴咋

再講如果香港人捐錢同台灣人捐錢最後總數接近
又諗下台灣物價
人地付出左幾多
同英國本土差太遠,真係打既,英國補給線太長以前都仲話印度,馬拉新加坡係殖民地有駐軍可以支援到
根本係政府 軍隊既共識
但應該唔可以講得咁出面
唇亡齒寒嘅關係
人地日本同台灣嘅關係就好似英國同香港咁,唔關錢唔錢事
日本出「自衛隊」嘅可能性只有一個
就係美國出兵,然後開口以後援/人道救援名義,叫日本參加美軍/聯軍編隊

日本自己單拖走出黎嘅可能性係零
睇行動,依家日本要為臺灣而戰,即係為兄弟兩肋插刀啦
2011年都吹到2012世界未日行一行添
勝率幾低都好

賭徒只要賭得性起黎,大一大都會買
唔好咁幼稚喇
香港人係支持日本貨>日本,好多香港人有錢,識享受,衣食住行都係日本貨,但你問佢日本歷史/文化都未必答到你
唔單止要闊仲要長,因為支那同香港只係隔半條河唔係一條。中英街連埋
事實係殘酷既
講乜經濟

如果中國真係打台灣,
日本美國點會唔幫

唔幫既話第時要直接面對支那

人地得閒又派d飛機煩下你都死
(你保住台灣起碼係煩人地唔係煩你)
而且到時打都係係人地屋企打,基本上無乜大舌底,除非台灣出手先就麻煩d)

ps睇書有分析話點解美國冒起得咁快因為兩場大戰都係係人地屋企打

但登登主政
佢老人家諗野真係未必理性喎
老美聞煮黨過往更冼過台灣好多鑊
仲有佢o地國內班反戰撚可能會被老共connect到
有乜族係"唔驚強過自己o既人"?
俄羅斯肯定有份喺後面偷雞
橫須賀 沖繩 係有美軍港口 停滿美軍戰艦
航母都長期有一個戰鬥群係到
美日安保唔係空口白話
一定程度上 美日係太平洋係一體
日本當然唔存在單獨作戰可能性
日本軍隊得自衛權咋 出兵等於違憲 諗下都覺得冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞