福布斯:日本人為台灣而戰的可能性越來越大

246 回覆
454 Like 17 Dislike
日本有關部門後尾好似又跪o左

個部門話只係該官員個人意見喎
台灣有造ic, 有全球戰略價值
香港? 全球最貴樓價
冇錯

以地理嚟講,又冇得唔幫拖
以盟友嚟講,又冇得唔幫拖
以貿易嚟講,又冇得唔幫拖
(台積電,貿易嚟講除咗賺錢,仲要計需求彈性)

如果日本預期幫拖就要洗好多錢
唔幫一旦台灣淪陷,失去更多

維持現在,只口講幫拖,軍力同補給都冇預計去到台灣,一分兵去幫,就會引致本土有危機。
大大個周庭係到
你就剩係識日本得AV啦
而家呢個年代食地要食埋人
仲有又唔似以前咁乜agreement都冇可以推堆nmslese去做奴隸
計來計去根本唔化算
要錢好過啦
我諗台海防線姐,到時真係7國係海上保衛台灣
但老美都一直進行緊移走晶片產業返老美本土喎

所以有人話, 其實晶片業都未必保到台灣安全
因為老美要移走都唔難
一旦移走o左, 就可以留低個台灣島任老共打
日本世一
兩睇啦.
依家最top 既ic. 係晒台灣同韓國
美國自己有本事做到ic, 梗係做返一部份
萬一真台灣開波, 都不至於即時斷供應鍊.
亞洲任何地方開戰,俄國都是等待收割。
台灣是日本打拼回來的
被美國收回來送給國民政府的
跟現在某國有何關係?
刁斤平你冇料就換人上啦
搞撚左70年都未搞掂
戰乜鬼, 小蚑蚑都唔敢攻台
講乜經濟

如果中國真係打台灣,
日本美國點會唔幫

唔幫既話第時要直接面對支那

人地得閒又派d飛機煩下你都死
(你保住台灣起碼係煩人地唔係煩你)
而且到時打都係係人地屋企打,基本上無乜大舌底,除非台灣出手先就麻煩d)

ps睇書有分析話點解美國冒起得咁快因為兩場大戰都係係人地屋企打
副防衛相都出左聲話台灣係兄弟,唔係朋友
即係自己家人啦
自己家人比外敵打,
真心會開戰唔係講笑
同埋主流日本民間都成日記得311時台灣點樣馳援
真係派兵都唔會有輿論阻力
如果深圳河有台海咁闊都有得傾下嘅
台灣同日本個隻關係血親
日治60年、台灣現代化
台灣老一輩識日文
台灣好多日本建築影子
日本有大天災台灣第一時間支援捐錢

香港頂哂係豪客
真係仲爭好遠
日台關係同英港關係差唔多
有時都幾悲哀
其實香港人對日本既支持唔會低過台灣
好似日本對外出口好多野,香港都係入口既頭1、2位地方
日本台灣係唇寒齒亡,共同威脅係中國
人地已經覺得香港係中國一部分,係敵人
香港既地位,等於個你隔住鐵閘見到鄰居打仔,你會可憐佢係好多時係愛莫能助,台灣係你隔離屋,台灣另一邊隔離屋就係大陸,佢搞鳩完台灣下一個搞你,咁你幫唔幫
呢個比喻好好,相較於人道上嘅考慮,更多嘅係對自身生存嘅考量
好似緬甸咁,點關門殺人都好,佢哋知道唔會搞到自己,最多咪出兩句聲指責,但中國唔係,傻嘅都知佢嘅野心好大,而且民族主義高漲,只要有本錢,佢地絕對係希望踩住佢哋國家要佢哋跪拜,特別係美日兩個假想敵人

但德國就係唔知喎
咁德國人算唔算傻?

之前呢度仲有個post, 講德國前總理, 叫唔好孤立蝗國, 唔好敵對, 要合作
咁佢知唔知"野心"?
上面仲話香港捐錢係多過台灣喎?
之前好多post都討論過
英國當年被迫放棄原因之一
美帝要拉攏支共抗蘇,要英國鬆章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞