(高登數,連登找)長洲東堤鬼故,你問我答post!!

177 回覆
102 Like 0 Dislike
各位連登巴打,小弟之前係高登開左個長洲東堤你問我答post!!

上個post最後我話會講南氹親身經歷,係呢度我唔貼link啦,廢鳩事益早洩,唔知就用我個名Google揾番啦!!

事不易遲,開始!!

當年小弟大約13,14歲到,當年長洲仔都好興夜晚成班人,踩單車由西灣上墳場,經南氹再上番山頂球場,再由華威酒店落番大街,而規矩就係只可以一個人帶頭,同埋只有佢可以開車頭燈,後面既人就唔可以帶任何會發光既工具,(當年手提電話都仲係水壺同大蕉年代,所以我地係無電話係身既)!!

再交代多小小背景,係當時,現今稱為雅寧苑既居屋村仲未落成,仲係爛地一塊,所以以基本上我地踩到去西灣西苑之後,已經可以話,連街燈都唔多支無咩光!!

個日我地一行六人,四架單車,因為其人有兩個有女朋友坐車尾,但我自己係毒撚,所以一個人一架車!!

當我地一條直線排住隊,踩到去墳場前既思親亭到
屌,彈app,對唔住,我仲打緊,對唔住!!

當我地踩到思親亭,發覺我同帶頭車因為無坐人既關係,我地原來帶甩左有女坐車尾個兩部車!!

咁我就同帶頭車講,你係度唔好走,我踩番轉頭撞番佢地,之後我就踩番轉頭!!

我踩左一陣,就見番個兩部車,原來,其中一架車爆左呔,由於無登,所以佢地所以慢慢行緊上黎!!

咁我就同佢地講,你鎖架壞車係度啦,我地追番上去,之後,你就坐帶頭車車尾,你條女就坐我車尾啦!!

條撚樣緊係話:「唔好啦,你坐車尾,你借架車比我車我條女啦!」

咁我當然唔肯啦!!
第一,當年長洲仔睇得架車好緊要,真係當老婆咁錫,借比你你炒左,唔通我打鳩你咩!!

第二,你頭先咁撚有型,有女坐車尾,呢下唔落你面等幾時!!

第三,六都係最緊要個樣,架車係自己手揸住,點都有安全感過坐車尾丫,起碼有咩車可以走先丫!!

驚太長分開打!!
咁我地就照咁,我車佢條女,佢坐人車尾,番到去同帶頭車會合,繼續我地既行程!!

當我地過左墳墓,轉左條小路落去南氹,(如果大家知既去到過左墳場,之後會有個垃圾站,對面有條又斜又窄小路落南氹)!!

當我衝緊斜路個陣,大家都知單車有前後剎制,如果落斜剎前制,咁坐後面個個就會向前衝,咁對波咪會頂落你背脊,咁咪有得爽下囉!!

但前堤你都要,衝得夠快,先會有個個衝撞力,咁我咪專登開頂唔剎車住,等架車夠行先一鑊過剎車囉!!

點知........
我係咪單機緊,無人理我既,唔會十連掛!!

有無人呀.....
SEED圖華
留名
直播
live
F5制就爛啦
快啦
留名
追緊而且好緊張呀!
追緊!
出文!!
見到!!!! 就知係真人
仆你個街,由於無登,我係一個急灣跟唔到前面轉唔到灣,我連人帶車衝左落山坡!!

係個下我諗住死鳩緊啦,點知好彩中途撞左落棵樹到,我架車就一直跌到落去下面石灘,我就比棵樹整停左,成個人掛住係樹幹到!!

之後,回一回神我發覺我隻腳腫左仆街,已經差唔多行唔到,但我最驚既係,坐我後面條女唔撚見左,當時我以為佢連人帶車跌左落去石灘,有去個南氹都知,落石灘前個到係懸崖嚟!!

我心諗佢唔會跌左落去死鳩左呀,咁我咪不斷係咁叫佢,希望佢應下我,但點知佢一句都無應過我,個刻我認我已經淆晒底,係咁喊係咁諗我係咪害死左人!!

個刻我唯有認住腳痛打横,諗住爬番上行人路,再行樓梯落去揾佢,我夾硬腳起身行,行坐幾步我就因為腳痛,差錯腳,竟然跌左落去山坡,之後我就痛到暈左!!

最恐怖既事發生啦!!

Live
留名
LM
Live左
唔洗睇名 見到!!就知一定係巴打
唔記得幾多年前好似睇過
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞