家用投影機求推薦

173 回覆
1 Like 15 Dislike
好撚癲
好好奇想知巴打睇緊啲咩
啲畫面咁trippy
上網睇過兩款機對比
好似m2e雖然冇咁光但好似靚色啲對比勁啲
同樣兩米距離m2e射岀黎畫面大啲
最主要係平多幾舊水
m2e最好係快速變焦對焦
m2有時搬一搬位又要等佢重新對焦
色就兩隻都係果個品牌唔會差太多
頭兩張係dolby demo disc黎 d色好正

下面兩張係dr stange第一次見到古一果段,真係超trippy
LM
可以參考:
http://blog.vava.com/how-big-is-too-big-a-guide-to-optimizing-screen-size-vs-viewing-distance-for-a-perfect-home-theater-experience/

1080既visual效果唔係好理想, 如果升級做4K的話都可以接受, 不過仲要考慮個positioning咁近你睇唔睇得晒成個screen

可以試下去D showroom度感受下先決定
Amazon

用緊 9T
手機影要用專業mode 唔係會有味精
投影機同電視比較就梗係電視會靚好多啦,不過如果間唔中攞嚟睇戲個氣氛都真係幾正,如果距離唔夠,寧願比多少少買短投,會方便擺位好多,又可以放到最大畫面效果。。。
唔係差好遠姐 電視都可以好垃圾 eg tcl
前幾日Amazon買咗部gt1080hdr, 799usd. 見佢0.65" dmd同短投仲有埋hdr,幾吸引下. 但係得FHD冇4K, 不過我諗效果應該好過啲0.47" dmd行四倍shifting做4K, 始終係靠shifting做既pixel會朦朦哋.
not necessarily true, fyi
https://www.reddit.com/r/hometheater/comments/b6l6rq/psa_stop_worrying_about_fake_4k_projectors

pixel shift既4k都係display緊8mil pixels on screen, 但係1080p只有2mil pixels. 不過epson既4k enhancement只係出到4mil pixels

when it comes to projector, 除左resolution之外, brightness, contrast, lens quality都係影響image quality既factor

最直觀就係去showroom睇下, 都幾明顯睇得出1080同4k既分別, especially係香港普遍咁細既空間入面玩theater

1080hdr都係好機, 特別係用黎打機 不過始終都係budget projector, 如果佢出埋4k就唔係依個價, uhd35都做緊1299usd
呢間公司係百度出資
大陸野 堅果o1
各位ching點睇
5千內 短焦距 岩樓主要求
係唔夠流明 夜晚睇戲先夠用
唔側投嘅話落玻璃珠幕其實開燈都睇到
利申:用緊隻聲稱250ansi當電視用
如果好似樓主咁投白牆呢
朋友用benq gs2投白同淺灰牆都唔係好得
五千蚊我勸你買tv 呢啲嘢 完全唔係你買嘅產品
hp indiegogo 有部真水冷4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞