家用投影機求推薦

173 回覆
1 Like 15 Dislike
屋企有幅白牆想用projector睇戲
投影距離最深得兩米
想知有冇邊款推介
細細部便攜式個隻會唔會好柒好快打柴?

筆直5000下
連登仔請岀招
留名睇下
比多少少,買3 叔隻短投射,放電視櫃
講緊邊款?
ViewSonic Full HD 無線瞬時對焦智慧微型投影機 M2e
PX701
throw distance得2米
budget得5000

我想問有咩原因你會選擇玩projector而唔係掛電視
比多少少……..
極米z4都唔錯. 3千幾蚊
流明度夠大. 又可以裝apps
機身都夠薄.

師兄有興趣自己上google seach呢個型號睇下

買投影機最重要要流明度.
好多都寫4k畫質.
試機去夠光既地方試.
如果勁既機開哂燈都會好清楚
同埋睇清楚有冇得上下倒轉 or 左右調整畫面.
咁樣拎放屋企裝就唔洗擔心個位唔岩
700ANSI叫高流明? 依D機仔出街做下街站播片唔for你認真睇就話, 你係屋企用依d機睇戲真係睇到爆血管, 黑位全部痴埋一舊, 顏色washout晒

普通一部projector起碼都要有2千幾3千ANSI先可以話勉強開燈睇到野

另外樓主得果2米throw distance, normal throw大約只有57吋, 仲要諗住就咁用牆唔落screen, 我真係諗唔明點解唔掛部55吋tv, 有真4k, 唔使驚唔夠光, 又low latency 竟然話走去買d機仔係屋企睇戲
去睇實物再講😂
ansi同iso標準唔係同一樣野

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-hk/digital/3x89z8.amp
https://www.samsung.com/hk/news/product/the-premiere-4k-smart-triple-laser-projector-lsp9t/

cheap野投影機, 睇多幾年.會眼盲

買部55"電視 都係幾千蚊
加多少少 = 加多十倍budget不過我都認同平價projector 都係垃圾,直接買電視更好
正常家用通常都short / Ultra short throw
其實2m已經夠打好大
超短焦其實光度低少少都冇問題
最大問題係budget得5000
仲要打落牆
唔好對質素有期望

不過呢個價位
就算係電視都俾唔到啲咩好嘢
如果冇乜要求純粹睇到有畫面其實 projector 都OK
連登仔比多少少系列,不嬲都多幾個位

為樓主好渣, 幾年後有大老花. 溝唔到女, 就返黎開post信錯連登仔.
就咁睇個要求似係用最少嘅價錢打到最大嘅畫面
同埋家用Protector感覺上比電視少
感覺上特別啲
想講ansi已經係standard, 而你講果部大陸野都係用ansi黎做measurement, spec已經標明左係700ansi既projector仲有咩原因要睇實物再講? 我自己就用緊3000 ansi既機, 會唔會你出去show room睇下一部普通projector出黎既效果再對比下依d機仔既效果會好d呢?

另外唔好quote content farm好嗎
LSP9T LSP7T
我有部eb107 epson想放,你要唔要
啱啱換完燈泡。
如果ultra short throw, 計throw distance 30cm夠打100吋tim, 但係5000蚊買到嗎? 仲有ust要加alr, 佢就咁射牆我就真係睇唔透

以5000 budget既projector vs tv, 點都係tv贏掛
另外仲有一樣野未講, 就係viewing distance, 我依家3.5米睇100吋係fit, 但係得2米睇100吋既話, 會感覺好壓迫同埋睇唔晒
就咁睇個要求似係用最少嘅價錢打到最大嘅畫面
同埋家用Protector感覺上比電視少
感覺上特別啲

如果咁樣就唔難理解點解佢想要投影機
佢問得出玩具機都知道佢唔係好介意畫面質素
估計佢應該另外有部電視機平時睇電視打機或者睇劇
多咗一幅白場冇乜用想平平哋攞嚟睇吓戲咁
可能係床尾或者係書房
唔係一間專門睇戲嘅房

如果又買番電視機應該會無聊
所以先想問吓有冇人可以介紹一部平得來又睇得到嘅投影機

有就實有嘅
好多大陸牌子都做到
如果想要係擺係床尾射去牆/天花, 臨訓一個鐘可能拎黎睇下YOUTUBE, 唔需要去到睇戲個D STANDARD既話有冇介紹??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞