Smartone 5G完全唔撚掂

120 回覆
58 Like 13 Dislike
真正坤人上台
5G做搖距手術先on9,除非玩到移動手術。
事實係smt 愈來愈多人用
愈黎愈慢
Smt個5G network其實出咗iphone12之後好咗
唔似得好fd用CSL咁 成日load空氣
SMC 自己唔會公布, 你用電話工程 mode 就知 N1 站佔大多數
同埋用 SMC 測速得幾 Mbs 至幾十 Mbs 嗰啲就係 N1
你係講得啱㗎
其實你都間接講咗 N1 其中一個所謂好處, 就係同 5G <--> 4G handover 係好啲, 但同時其他嘢, 例如 ping time 同速度就同 4G 差唔多, 所以有人戲言 "何不直接用返 4G 算?"

但係 N78 個 handover 問題, 只要站起密啲同調較返好啲之後, 係可以解決, 到時就會一面倒贏晒 N1
我幾時有講其他台冇 N1?
咁即使大家都有 N1+N78, 咁用 N1 多啲嗰間就一定係慢好多㗎啦, 有咩唔公平?
我見speedtest 都有收集大家既測速資料

唔知有冇再詳細d 例如用緊咩頻段等等

我11 pro max smt 4.5 全速無限 爆咗16GB data
有乜鳩公平使用原則都有百幾Mbps wo
但其實事實上好多台所謂全覆蓋係呃人,呢度有講點解
https://www.techritual.com/2020/10/14/236804/
睇番新聞稿,3HK 在覆蓋達 99% 旁有一粒「^」符號,詳細睇番「^」代表的說法,99% 指的是「根據 3 香港之基站數目計算(未有 5G 覆蓋之共享及非全控的基站除外),預期於 2020 年 10 月底 5G 網 絡覆蓋率達 99% 。」換句話說,點解大家下圖見到明明得一啲點有 5G,係啲高山、離島等都無 5G,又點樣全港覆蓋 99% 呢?原來這裡說的 99% 指 3HK 自家支援 5G 覆蓋的基站數目,並唔係全香港土地面積,確實係一個美麗的誤會。當大家明白後也都知道 99% 這個數字是從何而來。
on9文字藝術,但我又覺得佢將所有基站位置公開呢個做法幾好 如果可以查到所有台既基站位置就爽yy
政府網有其實
有冇link ?
4.5 全速無限

3最多行 60幾mbps ,真係全港最廢最垃圾既台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞