Smartone 5G完全唔撚掂

120 回覆
58 Like 13 Dislike
用咗n年smt
試過俾佢免費用一個月5g
用咗一陣已經覺得勁食電+唔覺網速特別快
之後直接用返4g算 仲要貴咁多
冇全速無限5G前都唔使轉
用4G無限好過
唔洗洗錢整基站
唔怪得咁撚多錢係咁賣廣告啦
真係賺到笑
老老柒柒 理得佢紅定藍
比一樣錢用垃圾我真係接受唔到
到期我就走
希望佢有改善啦
5G黎講最落重本係支移 跟住係csl
3同smt都好縮
中移要發展5G 係國家任務嘛
已經唔係遲唔遲嘅問題, 係佢發展嘅大方向, 係就係有 N78, 但唔係主力, 到呢刻佢啲 N78 站真係少得可憐, 再遲吓有 SA 真係會慘不忍睹
C字頭 兩間當然無問題 一間無張金錢 一間bandwidth 最多
自從無左黎生 smartone已經不再風光
5G 太燒錢, 一到 5G 年代即刻露底
唔係話誠哥同新紅雞比唔起, 而係佢哋考慮過各種因素後覺得唔值得投資咁大
5G 用低延時做賣點,咁點解唔直接用fiber+wifi
咪即係 WiMAX, 不過攪唔起
始終 base on 返 CDMA 先掂
台灣玩過wimax, 但現在係唔係已經收咗皮?
好似差不多全球都收晒皮
始終係 WiFi 特性, handover 同 capacity 差 CDMA 太多
果然係美軍科技, 3G 到而家 5G 始終都係要玩返 CDMA
但由於CDMA被高通寡佔著,反而令各家電信商為擺脫高通高昂的權利金,紛紛轉向GSM,造成CDMA最終未能持續發展,逐漸退出歷史舞台。
CDMA 係 2G 時輸過比 GSM (即 TDMA)
由 3G 開始, GSM 都要轉投 CDMA
上5G Plan好似比多D 錢買個5G信號符號
3G 叫WCDMA 係歐洲制式,CDMA2000 先係美式
WCDMA 係 base on CDMA, 所以點解要比專利費高通
Dklm 現在4g係街到都開始load空氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞