Smartone 5G完全唔撚掂

120 回覆
58 Like 13 Dislike
睇呢d真係無咩用 採樣地方太少,5g同4g一樣 睇地方 你咁岩常去既地方全部都食到N78 就好正 ,所以都係上台前買張儲值卡試試先
我一向主力用開 3 仔上台全速 plan, 又唔覺有問題, 不過因為我想轉 5G plan, 而佢個 5G 又勁廢, 所以下個月轉去第個台嘅 5G 了 ~
三星發布會上,展示了中國信通院的測試結果,解釋因為 NSA 模式下,手機可以同時使用 4G 和 5G 網路進行下載,所以速度會比閹割版的 SA 更快。不過讓人很費解的是:什麼叫閹割版?

我找到了聯發科聯合信通院做的測試結果,總結如下表格中。因為 NSA 可以同時支持 4G 和 5G 網路,所以會同時用到 4G 和 5G 頻段。從結果來看,基本上旗鼓相當,如果要找細小的差別,SA 還領先 NSA 於 0.05Gbps。

三星的實驗數據相信也是有依據的,但很可能也是經過了篩選。至少聯發科和信通院的結果是,NSA 和 SA 沒有太大差別。所以談不上什麼謠言止於智者。

雖然係大陸野,但係Nas 同 SA 分別最大可能只係upload speed
x55 support 5G CA 的, 不過比個別牌子嘅電話閹咗
日本有電話用 x55 都可以行到 5G CA
似乎得啖笑
佢個 N41 可以快過 N47
以此次的驍龍X60為例,它不僅實現了對 Sub-6GHz 、毫米波頻段、NSA、SA組網的全支援,還首次實現了 Sub-6GHz 與毫米波同時在網、速率疊加的特殊功能,這就是「全頻段載波聚合」。

不過mmWave應該有排,因為最難起
csl 個測試結果係正路
因為 mmWave 係用喺室內, 唔會用喺室外
例如會展呢啲地方就會用 mmWave
起mmWave應該要靠燈柱 到時條條燈柱都有
其實大家用5G 通常會用黎做咩? 我用4G 喺YouTube 睇2160p 片都好少buffer
有冇人知佢smartone張免費sim點拎?
想試下有幾差
正常 5G 係感覺上冇 buffer
3HK已經開咗N1 似係行緊DSS 好多地方都有覆蓋
csl 都有 不過係直接割10MHz 出黎行N1
應該留咗5MHz比3G
有fd用緊SMT 5G 話見過有N3
5G擁有最多頻段嘅好似係CMHK
呢兩張係 mmWave? 喺香港?
豬愚鈍個 3.3 同 3.5 係連續頻譜, 可以加埋一齊用
佢呢段黃金頻譜靚到… 話冇枱底交易真係唔信
唔sure, 當場無test 到。
地點觀塘APM, 有roadshow 先會臨時加上去。
因為中國講到自己係5G全球第一 大力推5G
連遙距做手術都用5G
明明用正常1Gb lan 都已經得

mobile network 優點係 可以比較遠距離通訊
例如喺車上打機
而唔係喺室內固定地點玩遙控車 或者 download片
6G 算吧,要拎star link 先叫做到,但係一套star link 點support 全世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞