Smartone 5G完全唔撚掂

120 回覆
58 Like 13 Dislike
去左天際100SmarTone「5G科技館」,有個VR棚架freefall, 前面有十零人排隊,但要要等兩個鐘,因為佢 嗰條VR片,每次都要經5G download,所以每次都要等十幾分鐘,但後尾因多人等候鼓譟,佢轉用番行4G,一分鐘就完成下載,果然神奇。
仲有個實時遙距5G駕駛,唔使問嗰個玩都炒車,因為5G真係唔撚掂。
你點知轉番4g
連登講smt 壞話等食負皮啦
冇SA之前嘅5G都只係垃圾
NSA 係有兩間特別唔掂, 相信呢兩間好遲先會有 SA, 就算有 SA 之後都會比另外兩間比下去

如果唔計政治因素, 香港得兩間 5G 係用得過
而家係光纖仲慢過56k
Demo site都唔掂?你講笑下話
以前4G一出
個個都響舖頭加發射做demo呃人上台
我上過去用自己機試,都係得400Mbps左右,唔夠APM嗰間勁,有800Mbps,不過一出門口就
呢個星期5G 突然好慢
CSL依家會唔會好過SMT

利申用緊SMT
而家5G 都有
係csl 道下載1Gb
一出門口行多兩步得返250Mb
第一個月開始講到而家
smt5g係垃撚圾
我係用家
佢太多站用 N1, 再加上行 DSS, 唔係 fix 死一段比晒 5G, 慢係正常
5G 真係好燒錢, 唔捨得洗錢嘅網絡商真係唔好考慮, 而家 NSA 已經比人哋拋離咁多, 遲吓有 SA 同 mmWave, 就會被拋離得更誇張
係因為有個類似高級啲的職員,見到排隊條龍好長,啲人開始鼓譟,佢就叫咗嗰個控制男同事改用4G,咁就冇事
香港 5G 網絡情況,大部分電訊商都使用華為 5G 設備,只有 SmarTone 使用愛立信設備。由於現時的 5G 建設牽涉到 4G 網絡的升級,因此一眾電訊商在選擇 5G 設備供應商時,都傾向維持與現行的 4G 供應商一樣。而且各大電訊商都會從 4G 網絡頻譜中分割一些給 5G 使用,好處是升級現有的網絡基站就可用到 5G 網絡,而且覆蓋範圍亦較大;但缺點是網速只比 4G 網絡快一點,而時延亦會高一點
譬如 SmarTone 現在主要是利用 N1(2.1GHz)頻譜作為 5G 網絡,這個頻段是 4G LTE 的主要頻段之一,但 SmarTone 表示,他們是首間應用動態頻譜共享技術(Dynamic Spectrum Sharing, DSS)的電訊商,做到無縫連接 4G 及 5G,能在短時間內將 5G 網絡覆蓋至香港大部份地區,亦可解決在限制區不能鋪設 3.5GHz 基站的問題。至於 3HK、香港電訊及中國移動就主力拓展 N78 黃金頻段(3.5GHz),雖然網絡速度不如 N257 的 mmWave 毫米波頻段,但勝在網絡覆蓋較廣,所以鋪設的基站密度可較少,對流動服務電訊商的部署有較高的效率。
至於香港將會應用的 N79(4.9 GHz)頻譜,僅有香港電訊及中國移動持有。而 N257(26GHz / 28GHz)mmWave 毫米波頻段,卻只有 3HK 沒有,將來如作網絡速度比拼,就會有點輸蝕。
Exact7ly
True but sad
理論上N1同N78速度分別大唔大? 上文講只比 4G 網絡快一點係因為N1 4g5g共用? 如果將成個N1比5g 會唔會同N78差唔多?
用左 4G 咁體驗啲乜
N 數越高, frequency 越大, 能同一時間 carry 更大量 data
N78 點都快過 N1, 而且 N78 打後先做到 SA, N1 係做唔到 SA, 有 SA 後 N78 優勢會更加明顯
所以 SMC 真係好搵笨
佢想用最低成本做5G
CSL都麻麻
唔覺用緊5G
5G一向都係吹大左

冇番幾年更新都係唔實用

普通用家根本唔心急轉

到實用到時再轉都唔遲
CSL 接收比較差
城隧 吐公會無訊號

大廈室內接收比SMT差

利申:剛由富貴鳥轉CSL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞