香港的Vtuber討論區(4)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
開咗個channel得閒直播下
有寫歌畀其他音game咁
聽都未聽過
Sorry
首先講聲唔好意思
阿叔讀動畫已經係十年有多前既事
用既軟件已經今時唔同往日,我唔知而家D軟件中文點翻譯,但係當年我地係用英文同日文做既

首先,大家見到既3D VTBER角色模組係由多個立方體組合而成
例如話ミライアカリ未來燈既第一個模組係由18萬個立方體組合而成
理論上立方體愈多,做出黎既模組愈精緻,但係過多既立方體都會導致演算緩慢,角色郁既動作唔流暢

而立方體之間係相同既軸(即係空間)出現既話,就會發生「重疊/穿透」情況
所以要幫立方體做一個「衝突判定(日語),Collision Detection」
例如當手接觸到頭髮要做一個判定令到頭髮避開隻手
而呢個「判定」好影響角色既動作
過少判定會令皮膚同衣服經常穿透,過多又會令到運算過重
所以一個好既3D模組唔單止係第一眼睇落靚唔靚
仲要睇堆活動既時候穿透多唔多
判定自唔自然(好多長頭髮既3D VTBER,頭髮同以前PS2一樣質素)

至於價錢,可以參考下呢個委託網
https://coconala.com/categories/641?ref=category_popular_subcategories
當然價錢有貴有平,質素有高低
但普通質素既3D模型並唔係負擔唔到既數字
甚至用返我上面既留言カスタムキャスト,月費550YEN就可以輸出佢既3D模組

3D唔係我既專門範疇,同時我識既野都已經過曬時
但係比一個連有免費APP可以提供3D VTBER模組,又UP唔出要幾錢,剩係一味話貴既人話我唔識野
比真正既行內人屌我心甘命底
我覺得今日咁樣屌鳩人已經十分有禮貌
佳奈咁夜唱歌唔驚嘈住人
lm學嘢
我由頭到尾都唔係話個模貴
而係講緊"整3D片"成個過程,係話"識剪片"就做到咁簡單
除咗個模仲要包埋整動畫同後製
你講既免費"鏡頭活動全身"我都唔係冇試過
但出個黎個結果係非常jittering同唔準既
最後咪一係要自己逐個frame執,一係用貴既mocap device黎整
所以"整3D片"成個"成本"係喺呢度唔係喺個模度
突然變學術post
如果你既意思係「後製整片」同「高級器材價錢」
咁我絕對認同
整片界不嬲都話一個鐘剪一分鐘片
所以D VTBER先做曬直播勢
冇錯 做影片勢
剪到喊咁口 留言區有十零個回應已經謝天謝地
唔計金錢回報
精神上回報直播勢遠遠大過影片勢
做V黎講係
但係作為觀眾下下要個幾兩個鐘,返工日子真係無乜心機睇
特別係港V CHAT ROOM講野來來去去都係個幾個
相反睇下日V影片勢幾分鐘撈飯食(過氣)會舒服D
影片勢做得好係可以吸好多觀眾
因為只要續看率高,YT算法就會推
起碼要做到砂糖咁
仲有赤紀麗,好有心機整短片
大峽菊(有色芝士)
你加咗拉比會員?
未,諗緊加唔加40蚊個plan好
15蚊都夠啦
就算佢開40蚊以上會限台
都冇時間聽得哂
佢D會員獎勵剩係想要歌但係覺得拉比唱歌麻麻
佢屬於努力型
https://www.youtube.com/watch?v=KhJp6fCD4XU
莉安: 我好想俾錢啊 哈哈哈

結果成個chatroom 第一個紅sc真係佢
mk妹都sc恭喜雀雀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞