香港的Vtuber討論區(4)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
唔太信米亞真人會成日講同你隻揪 玩屎果啲
咪就好似連登仔咁
有個V皮之後就開放D
講野唔洗留面
應該係
呢樣咪係VTBER既好處囉
但係好多V都係做返唔用V皮都做到既野
變相吸引力有D低
有啲咩係vtuber做到而一般streamer做唔到?
喺我眼中其實vtuber同普通streamer冇乜分別
簡單D例子話玩自拍POST
然後將個V皮改到頭大身細唔岩比例
又或者突然個日開台由女V皮變左做男V皮但仲係女聲咁
低能野好易搞架咋
花D諗頭,雜談都可以好有趣

PS.:橋就我度,女就你屌
你講個啲 喺例如愚人節個堆特別日子做下咪OK囉 有做到係會加分既
好老實 就算係hololive既vutber 大部分既時間咪又係loop打機吹水唱歌同時視聽
所以我先話vtuber同普通streamer其實冇乜分別
https://youtu.be/0t2MzwFSyIw
應該係港v中第二個接到商業廣告
認同呀,2D VTBER真係好無特式
港V連最基本大家交換皮用一日都未玩過
真係同打機友無分別
要玩得盡興一定要3D模組
(詳情GOOGLE 前 GAME部PROJECT)
交換皮用一日 拉比同露娜咪玩過
https://youtu.be/XZgFnIys03g
https://youtu.be/ivS6KrpswVQ
OK
我錯
惡搞可以做 但唔可以成日玩
Rumii 變老味玩多幾集
觀眾好快就審美疲勞
收視明顯跌
真啊,RUMII都知所以先唔成日做老味
但係直播2D勢玩到既野唔及3D影片勢多
3d成本太高
3D無大家想像中咁貴
只係直播用3D無用
要玩3D玩得好就一定要識剪片
以香港個人勢規模搞唔掂
3D好平只係要識剪片
講到好似識PR AE就整到3D咁

3D要整得好一係就本身係動畫師,一係就3D mocap device落好重本

老實講就算係日本個人規模黎講,可以定期出到高質3D既我都淨係識eilene一個
3d要做到佐賀殭屍 lovelive 咁
一萬蚊未必得
codemiko計唔計
不過佢本身都係做3d動畫
米良屋企應該幾有錢
又係你呢D非黑即白既垃圾連登仔
唔貴唔等於好平
而家已經有app免費提供3D模組比人任用
(カスタムキャスト、Vカツ之類)
入門只要買儀器就得

仲有3D要靚除左起模技術好,器材靚唔代表3D會靚
係要模組判定點夠多

利伸:前動畫學校學生,你比得起錢我D同學幫你整到荷李活動畫咁都得

唔該唔好識少少就走出黎柒
學到嘢
好少見大峽谷咁火
不過有3d又唔代表會多人睇睇下米良アイル就知
都係提升下現有範圍好可以做到既野算
好似holoen個amelia咁,明明都係live2d但佢就玩obs、玩素材玩到出神入化
如果你本身係個有創意既人,就算係得2d都搞到好多有趣既企劃
唔好意思,我承認我過左火
都係,但係以前初始期game部玩3D玩到令我好深刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞