工作之辛酸 閪熊真係一間閪到極致嘅閪公司

160 回覆
170 Like 6 Dislike
聽講之前袋鼠有好多假難民集團
再用佢制度唔接 因為袋鼠佢哋可以有得任踢order
所以搞到冇人送 到之後比入境處搞
所以先急急腳請返好多香港人

不過HKTVmall就不了啦 成日等佢派單喺屋企等成日都唔准
又要焗人買成箱咁戇鳩 前線搬運工又辛苦
所以都多咗落百佳買
點解釋我一個人拎兩箱啤酒加一大袋零食?
你覺得我會咁玩自己?
好多前線都係炒散 晚晚流汗流到沖涼咁
我只係想話有幫手就唔好自己硬食喇
打份工㗎咋 分咗多啲熊貓有錢收唔係更加好咩
吓唔係全職嚟㗎
Ching 有頭髮邊個想做癩痢
冇人幫咪又生命值硬食
之前做跑緊地$45單,點知做左$20義工,哭撚左,好彩只係做左2星期
點解你唔分單
以前失業做左兩個幾月
真係閪撚到震
而且大眾對呢行誤解極大
乜撚都以為係外賣仔問題
我唔做過都唔知原來咁撚慘既
Lck d單不嬲on9
deliveroo咪係袋鼠
試過有一次倒瀉左我成杯可樂 一次就係少左薯條 同客服講佢叫我影相
我心諗 你少左盒薯條我影乜相呀 我如果係呃你野食我專登收埋影唔到都得啦 呢間公司真係痴痴地線
BTW 最後都有退返現金優惠卷 所以我諗真係客大晒的 點判斷你係咪呃飲呃食可能係睇返你D個人記錄
之後就賴外賣員,嚴重停賽幾日
我試送無接觸,客人叫我掛門口,點知佢話我整瀉杯野飲
咁我唔知你地公司點處理啦 我就無講明係佢整到 只係話飲品倒瀉 不過我個次真係好嬲 佢成個袋都浸晒可樂就黎穿咁 入屋發現一路滴
我親手拎架 佢遞俾我咩都無講勁快走左 都無咩為意 一入屋發現個袋底係咁滴可樂 之後發現走廊都有 心諗佢係咪驚我見到先咁快走
冇錯 做過體驗過就會知好多時候唔係外賣仔嘅問題
好多時係垃圾公司系統問題 一係就仆街餐廳問題
有次我係早餐轉午餐時段接單
#41xx 我後面有個師兄係我後兩張單
個師兄竟然仲快過我拎到 但我哋單嘅餐一模一樣 佢仲多我一個餐 我問個阿姐 佢話早轉午會耐少少
我話另一個師兄遲我兩張單都拎左
佢淨係話可能搞錯左出左比後面先 你等下喇下
如果佢態度好啲我都會照受
但佢係個啲外賣咪等下囉 關我撚事嘅語氣

所以當堂我屌鳩佢 有乜可能對住單放落袋都可以搞錯
爆埸入客如果前面有枱4人 你入左後面個枱
前面個枱都會嘈你喇 係你責任嘛
又要浪費時間等你出餐 每分每秒都係錢黎
你又唔會賠番比我 但又係咁出錯
最後經理話入面阿姐搞錯咗 同我道歉 5分鐘即出番餐比我
話前台個阿姐乜都唔理淨係入客收錢 態度係有問題

我知自己都惡 所以我都有同佢講番唔好意思 因為當下啖氣好難食 但我唔會同個阿姐道歉
應該咩區都會遇到相同情況我屯北都係咁
老麥本身薯條都已經少 仲要少
我次次加大 最後比中size我
反而可樂就多到滿

一句講晒呢間公司就係有咁閪得咁閪 閪到極致
Ching 已入谷 但凌晨㗎喎 照訴冇問題?驚比師兄話我唔睇標題亂開topic
通常如果係我倒瀉嘅話我就會同個客道歉
再自己扣翻錢俾佢 通常5-10 睇下幾大杯
我都試過 問都唔問就send compliance email嚟俾你話你多次倒瀉違反守則 我試過覆返佢但最後結果佢都係話你倒瀉要注意番。。。
咁巴打你都好好人架啦 正常客都唔會同你計 有D擺明係倒得好誇張 係唔係佢倒都好 佢提一聲等我唔好整到其他野都好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞