工作之辛酸 閪熊真係一間閪到極致嘅閪公司

160 回覆
170 Like 6 Dislike
次次都話有整緊等等
等完之後就已經係20分鐘嘅事
譚仔三哥 phd 漁樂 意樂 仆街餐廳
但係呢啲都要有證據㗎嘛
即係其實唔使證據都可以?
咁我次撚次都鳩噏話冇喇
https://hk.appledaily.com/local/20210426/QDIVRJTMEJAGJMFDEXEKA3AQPA/

之前就係睇到呢單新聞,條友食過返尋味,點知比人捉到
辛苦了
但係我都有份投訴過
當然唔太過份我都唔會投訴
但係有時個結果好難忍

有次5點幾落,我唔知你地幾時接啦
8點幾cut我單,我點搵野食

想叫個餐睇住戲食,加錢要杯特飲
黎到冇左/瀉左

過左lunch time先到office, d人當我食緊tea hea做比說話黎聽

同埋我係想投訴間西野,佢推個波去你地度我都冇計

另外就係,唔係我點步兵架,隔左幾條街,行成廿幾分鐘果d, 我冇預期佢比步兵送架

個panda mall定mart仲怪
唯一一次用果次叫一大堆野諗住好似hktv咁推車送,唔係既
我試過倒瀉咗個客杯嘢飲,因為餐廳包野嗰個阿姐包得好差,連杯蓋都冚唔實,最後我直接同個客講番杯蓋冚唔實我放落車度嘅時候已經倒瀉咗,唔好意思,呢杯我比番錢,我直接比番$15佢,個客都話唔使但我話呢啲係責任問題。最後個客係app比番10蚊tips比我。

所以其實做咩工都係一樣負責任,就算你做錯都好,都一定會有人會體諒你嘅真誠而選擇原諒你。

但蝻就不了

Ching pandamart 唔似HKTV咁㗎,佢嘅形式都好似送外賣咁,要個外送員自己拎自己送,唔會額外提供任何工具
但要知道佢間野通常都開喺工廠區,行出行入上上落落都算,叫你拎幾箱啤酒幾排檸檬茶一大袋零食咁樣再出返去送,如果你住得遠少少,個外送員又冇單車,佢真係托米咁托去你屋企,夜晚都流大汗何況朝早晏晝

所以呢間野真心好閪
嘩,咁都係唔用熊mart了,唔做優惠又唔係特別平
我基本上第1個月做幾星期$20義工,之後全部85%
通常車手同蝻先接 聽車手師兄講係因為一轉車都有60
而蝻你知喇 集團化玩壟斷 佢哋自己人唔接跟住又喺度玩推單 如果唔趕住用嘅 用番HKTV MALL或者自己買會比較好
係咪已經驚咗佢食哂啲錢
望住一張單明明35蚊最後比佢搞到變20
真係好想打柒佢 點𨶙解唔可以因太遠而拒接
佢系統派單又戇鳩
假設你係石硤尾 會派張深水埗松記比你送去大坑東
送完又整多張一模一樣嘅比你 又要係大坑東出發 曬你時間
咁樣一來一回 踩單車都冇30分鐘 何況行
去袋鼠啦
祝你有愉快的一天
袋鼠咪deliveroo
我未收過tips
我係咪已經憎閪熊憎到理解能力有問題
平時啲COD單 48佢比50你唔洗找 個2蚊做tips
咁咪開心啲啲
住同一幢大廈,日日敲佢門問佢點解話冇收餐
佢哋照報步兵
少癲 驚比人反咬報狗
寧願下次見到唔接佢單
我上去咁多次 全部車手叔叔加蝻
啲叔叔仲同我講邊啲區好做 咩區去完一定要走唔好番轉頭
所以見到panda mart我頭也不回
佢啲default真心閪
default嗌咗某樣野,如果sold out係自動取消嗰一份,但其他照送照扣咗錢先
我唔知見扣晒錢等成個鐘,結果嗌兩個餐等成個鐘嚟得一個,自己仲要行落街再買嘢食

係我自己on9冇睇清最下低有呢個選擇
不過覺得佢咁預計閪啫
呢個我冇試過 我星期一問吓我個同事 佢日撚日嗌閪熊 懶撚到。。。
每次pandamart嗌多咗嘢
佢哋個系統都會分比三四個人
你係咪冇要求過搵人分擔 定你唔知可以
HKTV都開始好似pandamart咁啦
嗰Express $200-$50不停谷生意
不過如果你覺得西嘅話
兩間都唔買 自己落去算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞