工作之辛酸 閪熊真係一間閪到極致嘅閪公司

160 回覆
170 Like 6 Dislike
我就只係一個做左1個半月嘅新手
因為正職係銀行 準時收工 所以有時候都會番下揾多少少收入
但我淨係番屯門北

呢1個半月已經見識到呢間嘢有幾𨶙閪
聽講好多客嘅送餐方法都default 做無接觸送餐
好正常我都會掛係門口 再㩒鐘或敲門叫佢拎
每次趕頭趕命都會影一張相留底先走
有次仲要係送我住個幢樓

點知中過幾次係送完再望下個客拎咗入去
過咗15分鐘 閪客服打電話黎問

客服

你有冇印象送過頭先#xxx嘅單
15分鐘前點會冇印象
個客話收唔到外賣
點會收唔到 我掛係門口㩒埋鐘叫佢 我仲係走廊前望住佢收左先走
咁我了解下先
係咪又想屈我哋食咗定送錯地址 我有影相㗎喎
我同佢住同一幢大廈 你可以check埋我住址 冇呃你 點會咁都送錯 我仲對左地址3次先放低
係咪想學元朗個對人渣咁食霸王餐定呃優惠卷
我send埋張相比你哋 有證有據我唔會咁cheap拎人哋啲嘢食 我比得起錢食更加好嘅嘢
我哋再了解下先

最後 send compliance 話我違反守則 叫我注意下
我真心屌出聲 送外賣都係付出汗水 個客屌你 你直接要我哋硬食?

有時候明知好遠或者間餐廳出名等得耐
我通常唔接 啲餐廳又仆街 唔㩒單出嚟比廚房 搞到次次都等20分鐘以上 我蝕番轉頭 每次都想踢但又比佢扣接單率真係好灰
pandamart更加係 送幾箱啤酒維他奶
我步兵黎㗎咋 屌你個閪 十幾kg咁重 人工又係30 我點解要咁辛苦行山咁行過去 有單車都死喇 你加番錢比我就話可以諗下啫 番工為錢好正常

最後話我接單率低過85 每張單計20
最後由3760人工扣到2280 我屌你間閪熊垃圾公司
衰𨶙過銀行啲老屎忽

有冇師兄有多啲經驗交流下?
你唔做大把蝻爭住做
食左個餐佢西客就個餐多d野 少d野咁
你明知受苦都唔將d痛苦轉落人地身上
都冇得估個客西唔西
我又唔會加多減少 始終覺得呢啲影響個人
點知掛係門口仲要send嘢去話我冇送。。。
好彩有影相做證
個啲車手居多 唔會點步兵 有都好少
基本上啲客服都信哂個客
個客話漏咩就漏咩
無收就無收
份工pt做唔洗咁上心
話說早幾日我同事同我都一齊嗌Foodpanda,我哋食一點,但個南亞仔夠膽死兩點先送到黎,講緊間餐廳距離我公司頂盡哂只不過係15分鐘路程,我同事打去餐廳度問個外賣幾時出,餐廳答佢一點已經準時有人收左,我哋呆咗,我哋最後拒收個餐,要個南亞仔送番餐廳,用英文講番要佢送到返外賣番餐廳,之後我哋會打去餐廳度問你有冇送到返去,如果冇我哋就同客服講再報狗。嬲到癲

最後食合味道算鳩數

貪心嘅南亞仔,你唔𨶙係快送到就咪𨶙接,係油麻地拎去𨶙埋深水埗先再過番黎,咪𨶙話唔熟路,唔熟路又做呢區?有google map比你都遲一個鐘?想笑𨶙大我個口?

我並唔係針對南亞人,我識好多其實都好有禮貌同埋好勤力,只係某一部份人就係因為衰貪心同戇鳩
Mark 低d user 等復仇
遠單唔比tips, cod 唔比tips, 西客,呢d一係拖一陣先轉單,倒瀉佢
總之唔好送既單就係西單,譚仔呢d少不了
多數都叫我收齊頭數 可能都有2-8蚊tips,通常我都ok
接完再轉佢都係話會影響接單率我未試過 係咪轉出去就可以接新一張單唔洗理舊個張?
班蝻既玩集團式
旺角太子油麻地既單佢地接晒
之後集合係一個位再交換裝,每個人送同一區
咁就可以一次過做幾張單
不過d野食咁左換右換,一黎有衛生問題,二黎又擺到唔好食
蝗蝻真係地球毒瘤黎
Btw 負評我嘅唔知你係甪戶定係上面寫字樓做
當你睇到呢篇文嘅時候 比啲同理心諗下外送員其實都係人
職業無分貴賤 但人格有分高低
如果你係喺寫字樓度做嘅麻煩你喺寫字樓度瘋狂宣傳呢篇野 俾你地公司上面嗰廢柴管理層知道你哋啲人點樣運作
唔好下下都屈落個外送員度 同埋低過八成半接單率計每張單20真係好𨶙閪 唔啱不如你哋又落嚟做吓 做返一頭半個月

可能你遇過好差嘅經歷 但只係部分冇尊重過呢份工嘅人
揾錢都要揾得有良知 當你order好多嘢嘅時候
唔好覺得本身價錢已經俾人賺咗
將心比己
講真如果我叫你捧三箱啤酒四排維他奶一大袋零食
或者四碗麵七盒飯八個餐加一大袋杯裝嘢飲
再送到老連咁遠或者要上落好大
例如距離係旺角T.O.P到兆萬(多人行 路塞 容易比人撞一撞就倒瀉) / 石硤尾邨行到大坑東(上斜拎咁多嘢有單車都係攰到收皮 仲要驚整瀉)
無錯係本身已經比貴左一兩蚊 但如果張單你係接個個人
接完先知咁多嘢要拎又或者係咁重
但張單只係收$30又或者33
你仲會唔會送?明知叫得多 額外再比$5-10都好
唔好以為自己比少少錢買就大𨶙晒

利申 試過幾次 都多餐一次過送
個客額外比15tips
亦都有試過過客比$5tips再請我飲寶礦力
呢啲客起碼有同理心有體諒過我哋
大把蝻做爛市
你唔做佢哋做
佢哋真心巴鳩閉,有次去餐廳拎餐仲要同我曬命係patch 1,我心諗我步兵唔係成日番都patch 3喇,同埋有乜咁好曬?你話你返呢份工返到住豪宅就話啫
唔通我要曬命同你講我返銀行返到揸車咁係好威?
只係一件好弱智嘅事
btw佢哋呢下集團式玩法,我真心屌,搞到好多人接唔到單
唔應機玩野單就開餐啦
呢間閪野你唔洗上心㗎
作為客一樣受害
錢就俾左,又要等得耐又要唔好食
但公司最撚鐘意呢d蝻,總之出左餐收左錢就得
服務同食物質素唔撚關我事
我同我同事試過,等撚咗成個鐘lunch hour 都過埋,食唔到,叫佢送番餐廳唔好自己食 因為我哋會打番去餐廳講

點解佢哋可以咁撚仆街 為咗錢真係不擇手段
所以有時候唔可以怪人去標籤佢哋
而係佢哋某部份人選擇去做呢啲行為令到自己俾人標籤
多人入行就衰,之前有入開d步兵gp,睇到個單價越黎越低,一單30蚊行到仆街,計埋分分鐘最低工資都冇

以前有返過ubereats,果時收入除開都80-100蚊個鐘,之後返順豐送老麥仲正,時薪計成晚都係送幾單,唔駛跑去唔同餐廳,不過我都好耐冇做,依家應該冇依支歌仔唱
我學精左用單車送
平均一個鐘三單左右
因為啲仆街餐廳成撚日都唔㩒接單
搞撚到次次都要等返20分鐘先拎到個餐
所以我最撚鍾意送麥當勞
如果好彩嘅話撞正啲餐廳都係5分鐘就拎得 一個鐘起碼都有五單
我而家計返平均我都係$110 一個鐘
有d餐廳係要見到人黎到拎餐先開始做,咁肯定好耐
好撚多閪人食撚完之後話收唔到搏退錢或攞優惠券
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞