求教IT高手:POPO成日拎走人地部電腦,即係無密碼都輕易開到?

119 回覆
1 Like 43 Dislike
唔會阿豬阿狗部機佢地都有興趣同成本去破
點解冇用?
經歷過上次都無做硬碟加密,應該都唔會做
bitlocker 一定要用TPM ,TPM開機密碼要14個數字或以上,唔好用生日,結緍日期。TPM裝條key. ,密碼唔啱TPM唔會俾你攞條Key出嚟decrypts hd, hd攞去第二部機係解唔到
veracrpty , Windows upgrade就會整死個Windows,開唔到機,要搵條Backup嘅Key出嚟recovery 好似仲危險
用TPM 加到14個數字
要用TPM 開機
bitlocker default 128aes, 可以set 256 aes
bitlocker default 128aes, 可以set 256 aes
直頭用VPS, 佢根本唔知你cloud上邊有部機
正常一般公司bitlocker都係用tpm+recovery password, encryption AES256
recovery password 48個digit, 部部機唔同, sync上AD /AzureAD
用埋TPM就hack 唔到
以前做IT, 驚支那office比人抄家, 重要嘢放香港server, 支那套server係假狗, 做正行都係咁話.
而家香港放cloud都唔好放MS Azure HK!
公司用Azure VDI放US
除咗bitlocker,要裝一啲真正永久刪除檔案嘅軟件,真係重要嘅抄走落一隻有hardware encryption嘅usb記憶捧,然後刪走電腦copy
Veracrypt有個功能 當用家被逼講密碼個陣可以用
佢同一個加密空間可以分開2部份用

如圖 平日做野用紫色部份 重要file就藍色部份
比人逼供就講紫色部份密碼出去
而且暫時冇辦法證明到你個空間有隱藏位置
塔單問 window有冇咩軟件/內置 可以要打密碼先開到個程式 例如打密碼先開到chrome
啱,已經唔係搞咩加密
根本係唔可以放喺本地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞