求教IT高手:POPO成日拎走人地部電腦,即係無密碼都輕易開到?

119 回覆
1 Like 43 Dislike
linux + password + encryption
用得 windows 就唔好講安全
狗點會知bitlocker個人密碼呀
基本上成個disk寫哂bitlocker
冇密碼既人永遠都開唔到
bitlocker真係公開既秘密黎
我公司雖然部部機都有bitlocker
但係純數字同得8個字,仲要全世界一樣

不過呢d security野都係睇行業既
我呢d公司俾人偷晒d 資料都冇乜大問題
所以美帝的電偵機所有硬件儲存都有毀滅裝置,以最快速度删除所有資料
唔通人地拉你 會事先話你知咩
你部機冇tpm?
冇密碼就解唔到係真既話,就唔再有年中有咁多人比人爆密碼比人偷資料
個政黨都係偷同搶返黎
真係成個國家都一撚樣
政權
冇用,如果法庭手令包括搜查電腦,你要 unlock。 當然,你可以拒絕,不過就唔知後果點喇。
佢地行內都講7月前蘋果一定會畀政府搞
而且佢地今次早一、兩日已經收到風
所以叫咗個攝影師返去等影相
咪又係毅進仔
single user mode
好似唔係

咁唔通電話又要unlock
將部真係用既機擺第度 / idc
屋企部機剩係用黎remote個部機
你上網 search吓,有資料。

電話使唔使咪又係睇搜查令內容囉。
你真係蠢到豬西咁 黑警IT狗係平時散仔做架咩
你呢D害自己好 仲係度害其他人
有搜查令就要
冇合理辯解而又拒絕交出密碼解鎖有機會觸犯法例
行virtual desktop 全部上cloud完全唔係desktop放data
如果佢sync左 條key上 AD
一樣玩完

事實係好多公司為左管理都會sync條key上AD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞