求教IT高手:POPO成日拎走人地部電腦,即係無密碼都輕易開到?

119 回覆
1 Like 43 Dislike
如果密碼夠長夠複雜,大細寫有數字有符號係咪好D?重要嘢放入Google Drive比較安全?
自從2019佢哋已經也柒都crack到。
所有嘢cloud較穩陣。不過都係果句幾安全都好,如果user俾佢哋打到交哂credentials咁就乜瑞都無用。
未必安全 只要黑警問google叫佢地提供就咩都睇到晒
Use Bitlocker lock harddisk , 前提係個密碼你要記得,夠長同複雜
用encrypted usb.
data唔放laptop.
正常唔得

但去到國家級一定解到
明白晒
佢地買緊外國最Top Tier果堆Forensic Tools kit
基本上9成既Device都Crack到架喇
除非你D 野冇Local Cache全部係Cloud
重點係隻hard disk
你快手拆左佢班狗咩都睇唔到
win10 pro 有 bitlocker
如果冇用到bitlocker

普通login密碼 你一千個字都冇用
搵唔證據 唯有打死你
有殺錯冇放過

利申 真人真事
拆隻hdd插去第二部機咪得 正常做野唔會所有file落pw同埋就咁睇大多都用windows
密碼黎講如果係Windows密碼set 100個位都冇用
電腦如果行Full Disk Encryption (e.g. Bitlocker, Veracrypt) 只要密碼夠安全基本上破解唔到
真心 搜屋呢d你唔配合盞玩死自己

你配合 佢都係最多搵佢本身想要既野
唔好當黑警IT狗係蠢 佢地有無限資源
Full disk encryption 有冇用?
我有朋友有日windows唔記得密碼
我按網上方法down咗個exe
用咗一個晏晝就hack咗入去copy咗所有file
bitlocker 搞到要谷住fornat hdd先時用寉返部notebook
擺卡擺手指擺雲
如果無開bitlocker,你個windows密碼幾複雜都無用

Windows密碼係用嚟防止啲人用部電腦嘅windows,而唔係部電腦自身,所以如果你整個live usb再boot入去,基本上可以睇晒所有hard disk嘅資料

同埋中大型公司好少會用cloud,因為data integration/management/backup/authentication好麻煩(仲有migration cost)。通常公司都係用on-prem 嘅windows server+file server 嚟store roaming profile(即係你嘅data係store係公司嘅server,所以你可以係連公司network嘅任何一部電腦login都有同樣嘅file)

就算有bitlocker,基本上個密碼係公司員工嘅「公開秘密」,因為員工要知道個密碼先用到部電腦,bitlocker係用嚟防止第三方(賊/遺失)可以攞啲資料,所以我諗啲狗都會知個bitlocker密碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞