求教IT高手:POPO成日拎走人地部電腦,即係無密碼都輕易開到?

119 回覆
1 Like 43 Dislike
你公司垃圾姐
咁大個atm任你撳
再加上有時間
Apple都照爆何況window
大家都應該聽過Ransome ware
咁就有得救
但提前你要同黑幫搞到隻毒翻黎
唔好用bitlocker…個recovery key固定size 可以係短時間爆到

用veracrypt 行aes256 做full disk encryption 或者只encrypt 某drive 放data
自定pim
再generator 一定數量key file放入usb disk 做2 factor authentication
不過用就唔好用曬 只係用其中某幾個key file嘅組合
密碼用到24個位大細階數字符號 甚致用非英文語系語言

以上可以確保係無開機嘅程況 班狗拎到都會放棄 如果部部機都咁玩 班狗應該會發曬癲

不過如果你做咗以上動作而唔記得咗pim/password 或者唔見咗key file 即使你搵番veracrypt作者 佢都會話比你知神仙難救
只要舊野係人地到,你就要預咗人地會開到黎睇
所以唔好諗住用多幾個encrpytion可以block住唔俾佢睇到入面啲野
P@ssw0rd
一定要用bitlocker, 個 密碼唔用常用字(e.g. password) 長就得 越長越好 (e.g. thegoodestforum1!hkg)
IT狗蠢 但查你個部係超級電腦
睇嚟蘋果今次之後真心轉曬上cloud好啲
好奇一問
如果用cloud啲資料擺曬入cloud
咁搜查令有冇用
必要時仲可以用virtual box / vmware 開另一個virtual machine
冇咁易搵到,又可以成個del / encrypt
linux 都係
有physical access 就拎得返root account
差唔多隻隻tool都得
唔識就自己上google 做下research
睇吓bitlocker條recovery key係點先啦
veracrypt有得開hidden volume,要用另一組密碼先入到。所以比人威脅果陣可以交個密碼開無特別果個版本。不過有幾多人會咁講究資料安全
呢個世界,洗得起錢乜都有人CRACK到架啦!!!
AWS VDI用美國區域

不過好貴
真係唔記得密碼咬我食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞