想統計多唔多人留守APSC 無上FF

215 回覆
73 Like 11 Dislike
你講緊幾千蚊支鏡可以有幾浪費
支鏡對焦快解像力高變形紫邊控制好,插係apsc機一樣可以表現到出黎

FF body優勢係高iso表現, 淺景深, dynamic range同埋crop factor
話支鏡太渣浪費左個萬幾蚊body仲貼切
如果要比
應該要用apsc機配sigma 1835 同50100 同
FF機配大三元比
2000有SIGMA 1.4,點解要買FF 1.8用?
用左a6000->a6400 6年,行山旅行夜景都會影。睇完上面啲人9吹apsc想講:

1.用完a6400感受係apsc iso至少讓一級半畀a7iii,而a6000個raw唔輸幾多畀a6400,嗰塊24mp cmos一直除左對焦點冇變過。fuck $ony 幾時肯出BSI apsc cmos。唔信自己睇dpreview raw

2.等效散景,用返網上流傳嘅用crop factor乘光圈就大致正確。即係56mm f1.4插落apsc就係等效於FF嘅85mm f2.1構圍。https://youtu.be/6VlcOAH3WuY

3.追bokeh一律建議中幅,影相唔係追散景,追散景唔好用FF。apsc就係平啲細部啲,出左呢個範圍就不如上FF,宜家入門a7c/iii, z5, eos r都有得揀下。
z24.8真係好正
當年上左A7R都唔捨得放
中幅冇咩鏡頭追到bokeh可以同ff比,有都重死
漸漸減磅
FF太大部太重 冇得去旅行
想拎出街影日常野既機會接近0
所以用番富士apsc多
NEX-6 -> A6300 + n支APSC 鏡

唔捨得sigma窮人三寶
咩 config 都無用,年紀同體力先係最大既影響因素

脷伸:富士 apsc + ricoh gr
我就係因為富士等效番落去重,所以第一部相機冇買富士
我都係影啲無聊野多 影下垃圾桶 影下車
乜都影一餐 輕便先係最主要既野
冇理由抬支大三元係手長期渣住影
但又唔會屈就用電話影

利申 Sony a7iii + Fuji xpro3
身邊成堆fuji用家
A6300 + sel18105g & sigma 16.4 用家
Apsc機好處系輕兼細部,唯一輸蝕系iso。
Sony 出部a7c其實幾吸引,size 重量都同6x00系差唔多,但衰在佢嘅操控唔太順手兼無新menu
個evf睇到眼殘
A7c? 我自己覺得還好,反而用慣6300個evf用左眼睇,上sony 試部a73要用右眼睇仲唔舒服
個evf仲細過6300喎
點撚樣睇
可能我上sony 試左幾分鐘唔多覺,我自己覺得個敗筆位系handgrip
A7c用家,佢冇侵略性,但應該做番長少少,依家係會頂手指
我部apsc係60d
有時會拎出黎玩,但一個月都無一次
曾經想上ff z5, 但都係放棄
賣哂ff
手上只得m43
有ibis好好多

apsc如果間廠有ff就hea出定焦
一係迫你上ff
fuji機身唔夠om靚
eos m冇前途

ff就一代a7 夠細夠輕
之後幾部都係重
鏡就越出越大支
Apsc-> FF -> apsc -> DC
A7c出左後冇煩惱
但係理論上ff ibis冇細底咁好 呢度又扣返
仲用緊fuji x100 同x-t1
太好用完全冇諗過上FF
CNS唔多apsc有ibis
O記ibis真心掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞