想統計多唔多人留守APSC 無上FF

215 回覆
73 Like 11 Dislike
我自己就用左幾年Sony APSC a6x00,主要貪佢夠細部啲鏡又平啲,加加埋埋都買咗唔少鏡。上年出完a7c 後有啲手
心郁換機,但諗到要放哂啲鏡佢重新買過一set 就卻步咗

利申:業餘玩家,非透過攝影搵食
有啲心郁*
睇你接唔接受鏡頭size lor
之前nex5t 之後轉a7c 後尾因為ff鏡size 唔岩我 轉返落apsc Fuji
xt30 + 27 mk2
擺落褲袋都仲得
普遍黎講FF 鏡係比APSC 貴喎
旅行/拎出街影,size/weight真係好重要
有唔少朋友反映因為部機太重而少咗拎出街用
單反apsc用家
90D + 三枝apsc鏡
12000內兼顧影相同錄影肯定係APSC好
我其實一直諗副機整部A6400
不過A7C出左就放棄呢個諗法,買埋APSC鏡都差唔多A7C個價
另外全幅鏡我都係用輕嗰D,如果用定焦個分別直頭唔大,APSC 1.4都仲輸FF 1.8少少
只係影相仲有Z5,錄影如果接受到降級做1080其實都用得(4K會CROP)

本來A7C都有啲心郁
最後都決定留返係apsc
自己又唔係搵食,又唔係病態聞相
輕輕鬆鬆多啲帶出街映好過
尤其是如果你有小朋友,重量係一個極重要考慮因素
其實我係因為APSC超廣太貴先買FF
M43+Fuji用家, 依一刻對Nikon Z感興趣有啲想Fuji滅門升級

但又唔捨得Fuji quick menu可以玩film recipes
n記咁睇唔開
轉完會又可以準備下一次再轉
Canon R5+3,4支ef/rf鏡放哂換Xt4
人生第一部單反就是FF,想不到有任何理由要買APSC。要焦距長一點就用那長焦距的鏡頭,不需要相機乘大焦距。
sony 6300 長插z24.8,最舞台就t18-200。

想細想輕唔想駛大舊錢所以停留左係度
好正喎a7c +20g +sigma 2870 最方便
去旅行一定夠曬
啱呀
支tamron 1120仲貴過ff ultra widw 好多
先買新機再決定留唔留富士囉
Sony a6xxx系列
輕係先決
係都滅門M43啦
SAMYANG 18 VS 12
TAMRON 17-28 VS 11-20
部a6300 重未想換,貪佢加支定焦放係腰包可以隨時輕裝行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞