想統計多唔多人留守APSC 無上FF

215 回覆
73 Like 11 Dislike
arthur R老婆

算啦.. 佢唔明
佢想表達apsc 平靚正
ff用唔著
我地都明喎

係人都知FF鏡靚d貴d重d質素都好d
但係佢死撐係缺點冇計
其實我覺得apsc唔應該出普通2.8同ff硬撼,根本一定輸,而且tamron仲幫ff開創埋縮焦段先河,apsc只可以縮得更盡先有得鬥
Apsc就應該出8-15 2.8, 15-30 2.8, 30-80 2.8
重量要幾縮有幾縮
你搵部最廢就黎cut到得返塊sensor嘅機黎比
我通常一件一次去旅行都係一個月(28日)之前日日帶住A7ii 3支鏡+ a6000kit1650 當傻瓜機。今時今日仲係FF 宜家係a7s3+1635+2470gm+x100v 可能我係120磅筋肉人啦
你搵部最廢就黎cut到得返塊sensor嘅機黎比
我通常一
一次去旅行都係一個月(28日)之前日日帶住A7ii 3支鏡+ a6000kit1650 當傻瓜機。今時今日仲係FF 宜家係a7s3+1635+2470gm+x100v 可能我係120磅筋肉人啦
隔住個mon都覺得辛苦
我短至幾日
長至年幾
都係ASPC+kit鏡+長焦走天涯
好多年前一開始係用單反ASPC
自從出左無反之後就返唔到轉頭
我揹住咁重嘅野享受唔到旅行
kit都唔洗啦 18-105 f4g得啦
我筋肉人唔怕辛苦
18-105長掛頸辛苦
請問Cut左咩呢?
真係Cut就唔會對焦ibis大電都齊啦
Rp先叫cut囉
當ff做到咁輕時又話人cut
A7c點都勁過大部份apsc好撚多囉
講緊操控
EVF細左;實體鍵、轉盤少左
一個ISO已經贏曬
旅行好難無夜景
係既,但係有必要?
輕左,侵略性低左,而且用m模式情況好少
實體鈕都夠用,錄影鈕咪c3囉
用緊leica m8 一年 冇投訴
淨係會投訴自己攝影眼
其實我都係想回應返樓上話諗唔到留係ASPC嘅必要姐
我唔係話FF無優點
其實FF又好ASPC又好
各有優點
如果要打雀/去非洲、南極果d影動物
fuji有枝70-300又輕又可以zoom去到等效450
FF呢方面就好難係重量同長焦距取得平衡
如果真係專門影生態,我就真係至少都會攞200-600去喎
當然普通旅遊用Apsc係幾好
但係上面嗰位係重量Iso嗰啲完全亂咁up囉
睇你追求質素到咩程度
apsc用頂級鏡vs ff普通鏡
出嚟個效果又唔係差好遠
追求極致就預左要燒下錢
上得FF就一闊三大
又放棄埋個輕便性
Ff鏡用1.8甚至2.8定焦唔得嗎
除非你成日影超wide/推iso
同一支鏡插返落apsc平幾千仲可以有更好操控同輕便
Samyang 1.8 vs sigma 1.4,點計都平唔到幾千
原廠1.8大部份都4000,平幾千咪得番1000
先唔計Iso優勢,虛化已經勁過apsc1.4
我咪就係想講呢個道理
得到就算你想用apsc 85 f/1.8
行到冇雷公咁遠嚟拎full frame 個視覺
但散景一樣係冇ff 咁好
因為對焦距離遠咗
sorry表達唔好
講緊機身差幾千蚊
同一支鏡用落apsc同ff
其實都係差個crop factor
ff有幾可全開光圈
有幾可推iso推到6400
同一支鏡先最冇可能用係apsc咁浪費
係咁㗎啦班傻鳩

籠門任搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞