想統計多唔多人留守APSC 無上FF

215 回覆
73 Like 11 Dislike
Sigma真係Canon apsc單反用家救星
枝1835同50100夠sharp俾3200萬像
仲用緊leica x2
就黎十年
巴打識野
我試過a7c幾個月後決定退返落apsc
好坦白,唔係用黎搵食,都唔好上FF,可能我窮啦,d FF鏡又貴又重。f1.2大光圈枝枝上萬影完虛化曬背景完全唔知係邊影咁根本係model 先決既鏡黎。

重量:
a7c 509g+ 351.4 542g=1051g
a7c 509g+ 501.2 778g=1287g
a7c 509g+ Tamron 28-75 550g=1059g
a6600 503g+ Tamron 17-702.8(25.5-105) 525g=1028g
咁睇apsc 都有2.8鏡輕少少但需於小天際。去旅行一流。
Apsc f2.8虛化得番ff既f4水平咋
而且用得A7c就梗係買啲1.8先啦,你下下都睇1.2個重量,apsc都冇1.2啦
Apsc優勢位係a6400加18-135,定焦特別係廣角就係ff好
虛化其實睇你追唔追求
唔追,其實apscF2.8既吸光係多過FF既 F4。
Tamron 11-20mm F2.8都已經16.5-30mm。除非你想玩到12/14mm甚至9mm
價格差唔多一定買Tamron17-28
點吸光多,但係iso又扣返
就咁睇apscf2.8 ff f4呢度差兩級光圈,iso 同樣都要推高2級。
室內影
2.8 iso 1600-2000
4 起碼要4000-6400起
其實你要相少noise一定係低iso。

但apsc果枝輕d,放大率又大d,對焦距離又近d
全幅推高兩級iso都仲要少noise一d

11-20成像圈同等效虛化輸,講真真係冇必要買apcs呢支,佢再平多2000先入得過
你上面最重同最輕既對比少過半磅
咁點解唔用a7c 質素差咁多
背景矇咪教細d光圈
你鐘意下下玩全開咁我冇野講
F1.2 唔係要你下下開1.2 但係需要既時候可以全開1.2
法拉利可以時速340 你又下下340咩?
咩年代呀full frame重條撚呀
A7c加騰龍大三元重得去邊
定焦三陽sigma又係咁隊啲輕鏡大圈
兩級光圈?你識唔識架
佢中間跳咗一級咋wo, 3.5係半級嚟
加上full frame 12800 iso 都仲係可用noise
Apsc 你試下開個6400嚟見我?
散景點都輸架啦,用apsc 50f/1.4做例子
多數人都係拎佢嚟當85咁用
用一枝焦距50嘅鏡,但影85距離同散景
同我用一枝full frame 85f/2 去同apsc 比
實際可能枝full frame 影得仲好過apsc
2->2.8->4
其實我真係好驚同啲攝影新手講aps c vs ff 呢個問題
拎枝50f/1.4 當85f/1.8 用以為入光量同散景會好過85
冇錯散景係好過full frame , 但前提散景嗰枝要係50f/1.8

你試過去長途旅行日日揹住幾kg器材未?
試過仲用緊FF嘅話ching應該係筋肉人
你上面最重同最輕既對比少過半磅
咁點解唔用a7c 質素差咁多
背景矇咪教細d光圈
你鐘意下下玩全開咁我冇野講
F1.2 唔係要你下下開1.2 但係需要既時候可以全開1.2
法拉利可以時速340 你又下下340咩?
其實我真係好驚同啲攝影新手講aps c vs ff 呢個問題
拎枝50f/1.4 當85以為入光量同散景會好過85f/1.8
冇錯散景係好過full frame , 但前提散景嗰枝要係50f/1.8

2.8去4係咪1級呀
你quote 呢句做乜春
A7c加tamron28-200加samyang 18
夾埋都未到1.5kg
焦段對虛化個影響其實大撚過光圈好多
所以手機虛化先咁廢,因為其實佢哋啲鏡頭係得幾mm光圈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞