想統計多唔多人留守APSC 無上FF

215 回覆
73 Like 11 Dislike
m43 行山去旅行一流
有菲林又有APS-C算唔算上FF?
5d mk2換 a73 再換x pro 3
a6000 上a7ii 當時冇ff鏡就買kit
apsc鏡基本上比曬老豆
之後入左1635zeiss 2470GM
繼續換FF機

最近覺得麻煩又重直接買左部富士x100v
真係為影相拍片/重要日子先帶FF出去

結論:sony apsc條line好似越做越hea 一係上FF 但係有一日會為輕便落番apsc/rx100類型機仔
其實Fuji仲會唔會出X-T40
玩apsc唔玩fuji不如玩大廠FF
無鏡都好機
9支咋
而且Canon apsc狂谷像素昆人入門
入左先發現啲鏡唔得迫住先級
仲要拆開個evf分開賣
不如用90D 開live view當M6 ii用
基本上支1855同支Marco都無新貨
入門用家咪又係黎黎去去用個一兩支鏡
出咁多搵鬼買
大辣副廠,但得9支原廠,最後一支係3年前出既

問題嚟啦
如果我用副廠,咁用咩牌子都得
咁我點解要用crop多啲既eosm?
用嚟用去少鏡唔代表佢可以唔出囉
轉會啦 佢自己都冇心搞
買都唔應該買啦
我又唔係成手pro zoom鏡
得堆定焦, 唔值錢又唔阻掟, 留嚟做輕便跟身機好過

我覺得Fuji嘅尷位係佢鏡頭size同FF唔太拉得開差距
而且Canon apsc狂谷像素昆人入門
入左先發現啲鏡唔得迫住先級

呢句我好先講左啦
你3600萬像有鬼用
其實M43鏡群真係做得幾好
O記25/45/75,P記15/20,又輕又平又全面,係75貴左少少
變焦有平有貴,12-60/2.8-4同12-40有其中一支夠玩,P家45-150/45-175/45-200呢幾支抵到笑,100-300II都平

富士16/27/35呢D都抵玩
變焦計番等效就又貴又重,仲重撚過TAMRON
其實唔應該用半幅同全幅直接肛,一定輸
手頭定焦有P 20.7 + 25.4
O 45.8 75.8
其實20 + 25 + 45 三支疊埋都好慳位
M43好啱我一機幾prime輕便鳩影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞