LIHKG 箍牙集中討論區 41

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我去到9月中先上啊 預返時間剝牙
3:12 有冇巴打試過呢種操作

HOW BRACES WORK
58,424,036 views

https://www.youtube.com/watch?v=vhWnOLD0BGY&t=192s
Lm
個戒指內側勁刮條脷 痴左蠟係ok
但一食野就會甩同個個位勁難痴實
下次覆診要8月尾有排刮

有無邊個醫生會做骨釘
牙唔齊有深咬問題
個嘴凸到好似猩猩咁
多謝你
我又問多次了,箍牙牙醫嘅護士叫我唔放心的話,去搵個普通科牙醫檢查吓
但係我冇睇開牙醫,無啦啦都唔知邊度彈個普通科牙醫出來
我買咗防敏感牙膏,自己試下先啦
我都想快啲覆診,仲有個幾月
但係打電話返去問,只有日子往後推遲,冇得提早

如果我都只係敏感性牙齦(?),希望佢會自癒
只怕係有其他不可逆轉問題
唉,上箍2個月箍牙新手,乜都唔知
上金屬環個日期因人而異,要問返自己診所有咩安排
我自己係上完藍色圈後一星期上金屬環
最初我都以為藍色圈係最痛苦,但唔係囉

被笠住嘅個隻大牙持續地隱隱作痛
好一段時間用唔到大牙咬嘢
個環內外2側都有勾
如果因為熱氣、夜瞓等原因令口腔嘅肉有d漲,外側會刮得勁
內側嘅勾就細啲,間中刮到脷
仲有個環同隻牙嘅高度或者有異
係某啲角度,個環會高過隻牙少少,突出咗啲
當你用條脷去laam隻大牙嗰陣,又會覺得刮
(其實冇人叫我去laam嘅,不過隻牙唔舒服,真係會忍唔住)

到我開始適應個環就正式上箍了
想問骨釘,銀圈,橡筋係咩黎同咩情況先要用
我有排都係,食嘢好似酷刑咁,仲要啲臘痴嗰個位食嘢會吞埋,我搵牙刷柄隊佢入去都唔得,但突然有一日冇事
想問下有冇人箍完隱適美啲大牙會咬唔實 (未箍之前大牙咬合緊密冇問題)
牙醫話係隱形牙套啲厚度搞到啲上下排大牙合唔實係正常,箍完之後每晚帶鐵線固定器就冇事;因為冇膠包住啲牙面,可以幫啲大牙合返埋,係咪真係得?
聽日上金屬環 仲以為可以輕鬆啲冇咁痛
睇到你嘅經歷 我諗黎梗都係每餐飲粥多
Btw金屬環係咪好難清潔乾淨?
墊高牙個舊野係咪好易甩
今朝刷牙甩左
So far 藍色圈圈有咩感覺?
想問係咪剩係得專科會落骨釘?
有冇普通科都會落?
我上咗8個藍色圈圈 一個星期都仲係好酸痛
完全咬唔到嘢 有時會諗痛到咁啲牙會唔會甩
好恐怖
聽講之後啲牙會鬆到好似會想甩咁
勁淆底
我嗰陣一瞓醒已經痛到標眼水 連牙都刷唔到
掂一掂隻牙有種觸電感覺
係咪我太廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞