LIHKG 箍牙集中討論區 41

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
箍過兩次牙 箍完係齊左但都仲係咬合過深
不過而家想改善笑齦問題 都幾嚴重下
想問下隱適美可唔可以改善笑齦?
箍咗7個月 用緊quail較咬合
So far未見到有改善 overbite仲嚴重咗
嚟緊9月上骨釘 聽講一用骨釘就好快見到效果 好期待但又驚痛
本來牙齒好整齊,但上排牙較突,
想問落骨釘係咪會收得入啲
請問邊間較好,
曾志樂(普通科,consult費$800,會落骨釘)
梁達志(專科,consult費好似要$1000,唔落骨釘)

同埋會唔會幫你整好啲蛀牙先開始箍牙?
上左箍嘅大家用唔到牙線用咩方法去清潔牙縫
我試過用牙縫刷但放唔入 已經係最幼個size
唔想格硬黎
super floss
牙縫刷用嚟清潔牙齒表面咋
唔好用嚟刷牙縫 除非本身牙縫夠大
啲牙好齊好直但就哨牙同嘴突 放鬆時會開返少少咁
consult完牙醫就話剝4隻牙 箍隱適美2年到就ok

上網見啲人話嘴突箍傳統好啲 但最麻煩係下年應該過加拿大 都唔知以家箍唔箍好
都係浪口同用牙刷刷
我就係問姑娘放得入咩 佢話可以
依家我淨係用緊水牙線 總係覺得用唔到牙線好唔乾淨
可能試下買super floss
super floss除咗貴咗啲之外好好用
乜都唔駛諗抆條出嚟就可以清潔牙縫
因為我牙縫好窄 加埋個箍仲緊
琴晚試過連普通牙線都攝唔到入去
等我依一兩日搵下邊到有得買super floss
其實superfloss 比一般牙線仲粗
純粹係佢個頭係膠線,容易d穿入牙箍度咁解
我初初上箍都係好緊用唔到牙線
係慢慢過左兩三個星期先入到
上骨釘真係快好多
我都箍左一年了,仲拉緊上排
牙醫有冇俾啲floss threader你用?
我啲牙都有crowding開頭用牙線都入唔到去要用floss threader幫手拉入去
有啲牙真係入都入唔到唯有等多排拉開啲/等牙醫磨吓有空位先再用
我自己大部份牙都用到super floss入但係有啲都係要用threader幫手入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞