LIHKG 箍牙集中討論區 41

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我睇伍醫生60k$ 唔包剝牙淨係上咗箍,我都唔知算唔算複雜 佢話大約箍2年左右
我前幾日覆診都唔記得問 一開始無針對open bite嚟consult唔知會唔會無咩效果
各位師兄師姐,我係上箍一個月多啲嘅箍牙新手,我用傳統箍非隱適美嗰種

前日開始,我嘅犬齒牙腳好痛(唔係隻牙本身痛)。犬齒係我拉橡筋受力嗰隻牙

食嘢、飲嘢、漱口,就會痛,痛到真係流眼淚嗰隻痛
如果用飲筒飲水,就冇事

打電話返去牙醫度問,護士覆我話正常,食止痛藥啦!橡筋照拉!

上箍一個月多以來,未試過痛呢個位,未試過咁痛法!食唔到嘢,又痛又驚

請問大家有冇同類經驗?大家點解決?過咗幾耐唔痛?
伍醫生都幾爆,曾經想book佢consultation
唔會掛?老實講佢係牙醫,佢有負任㗎喎
我食嘢會避開用前面嘅牙,盡量用大牙
但係有時都會掂到隻犬齒,例如食啫喱咁,就算係軟林林嘢食都痛

相信你講嘅牙齦骨槽同我講嘅牙腳應該係同一回事
請問你改用防敏感牙膏之後,就冇再痛嗎?
飲水、刷牙漱口咁點算
師兄有冇返去俾牙醫睇過?
我啱啱開始係佢度箍 好nice
我一開始唔知咩叫open bite 淨係同佢講我上排門牙掂唔到下排牙
你細個有冇啲啜手指嘅習慣
咁得啦 你講得出你咬唔到就okay㗎啦
求韓雋疇referral
上咗藍色圈圈三日啲牙酸軟到咩都食唔到
一陣就去落銀色介指 想知係咪都會酸痛到咬唔到嘢
落嗰陣我都覺得無咩嘢 第二日訓醒就開始好酸軟 只係食到粥好驚換完鐵介指都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞