有冇沙駕考車既巴絲(4)

1001 回覆
2 Like 9 Dislike
唔知可唔可以一轉灣已直入右線?之前得一條線右轉,理論上入邊條線都唔會影響到其他人,都唔明點解要先入左線再cut右,明明咁樣仲危險
考試唔得,有牌之後正常都會咁做
其實唔明點解唔得?完全冇違反任何交通條例又唔會影響到其他道路使用者,小瀝源路左轉入插桅桿街、牛波沙街左轉入源順圍又可以直接入右線
我師父教呢兩個彎都要做返過線動作
多石線進入插桅桿街嗰陣可以係因為你一轉彎就見到死車,會令你無辦法唔用右線,所以可以即刻做返過線動作
銀城上橋冇死車,左線係通行所以要入返左線再cut右
行車線

車輛應在「行車線界線」(即道路上劃分兩條或多條行車線的白色短虛線)之間行駛。除非有意超車、轉右或超越已停泊的車輛,否則應在最左線行車。
問題係右轉去安明街後要先去左線,但之後唔係超車、轉右或超越已停泊車輛既情況下又可以即刻轉右線,咁同我轉右時直接入右線其實完全冇分別
跟返考試要求算, pass 左點揸都得
之後係要直去同掉頭,由左線轉右線係啱,個分別就係你而家係考試
但係我模擬考試時轉彎入左線,個模擬考官話我入錯線
等左成半年,星期六終於補鐘準備下個月路試

好期待

半年冇揸一定雞手鴨腳
放心 最多係著車果下亂咗
行順之後包你仲做得好過半年前
絲打2 take pass
sorry

第二take 真係要搞掂,再肥又要再等,又要洗錢

好大壓力
原來你第2take
我果時係班撚樣wfh之後搞到我要postpone咗大半年
考前兩星期開始補返鐘
沙駕銀城線棍Van一Take pass賽後報告

今朝九半考銀城一 take pass 左
做番個賽後報告比大家參考一下

首先我係報非智專棍Van(即係唔跟死一個師父)
除左因為係最平
亦都因為覺得只要沙駕師父既 average 唔差
咁我拉勻都唔差得去邊
17堂實習遇到六至七個師父之中
有一個真係一上車就feel到佢嬲左成村人之外
有兩個真心幾好
其餘都不過不失

其中一個師父遇得比較多(可能因為我book既上堂時間都差唔多)
呢個師父有樣野特別
就係每次上堂佢都會同我練搵磨擦點
練番十幾次先開車
呢個我覺得幾有用

理論課黎講我係有上曬既
不過講既野其實實習堂師父都有講過
所以我覺得唔係非上不可
不過「基礎訓練」真係要片下
話就話係揸模擬器
其實係一個模型+播片
你既「操作」係唔會有任何反應
真心on9

另外駕院個 plan 安排既實習堂係肯定唔夠既
除非你係天才 如果唔係一定要補鐘
好彩我早開始上堂
亦早左出去補鐘 揀時間比較自由
咁我補鐘就係去學車易
補左10節 每堂上兩節
都係冇指定師父
咁五堂就遇到兩個師父
兩個都係「OK la」既質素

考試準備方面因為冇師父跟死所都係自己諗
咁我係做左樣野係我覺得大家都可以一試
就係考試日子早一個禮拜
專登揀番考果個時間連上兩堂
叫做見過果考試時段既路況
咁考既時候的會冷靜啲
今日考既時候覺得係幾有用既
因為啲車仲多過上個禮拜二

TL;DR 駕院+補鐘練左24-5個鐘考試一take pass
1. 冇師父跟問題唔大 不過要自己跟番足啲
2. 補鐘走唔甩 早啲去報
3. 跟番考試時間早個禮拜練一轉好有幫助
4. 駕院模擬器on9

希望幫到大家
今晚有冇人學車
好有用

恭喜巴打
2take 棍van 15項minor 都pass左
走多石12分鐘行完返試場
駕院真係焗你補鐘,對比返出面,佢個plan本身啲鐘數都少好多,依家好似有新plan多返幾堂
上次6月多石衰沙駕對面沙田圍路
條路勁順無死車 無廢老衝出黎
點知狗屋對出見黃燈發瘟踩brake 出界
本身勁有信心 但一下on9 就跌6k
仲要唔知跌完無得出去快期
點知師傅真係做到野

今日再考 無補鐘無睇片
上左3堂都趕時間要早啲落堂
上車前係考試室準備都做自己野
預左fail 放鬆心情揸
點知又係多石 又多double parking
牛皮沙街有貨車尾版隊出黎
仲要係可樂廠d大車見我考試都唔撚讓
自己dup 左兩三次

返學院係考試室 已經搵出面快期
點知原來pass 到
雖然廿個細tick

想同依個post 黎緊考既巴絲講
唔好淆唔好緊張
決斷去做你自己覺得岩既野
緊張反而累事

多謝上個post 安慰我既巴打

咁快可以考返幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞