荷蘭公主拒絕不勞而獲 履行王室職責前放棄160萬歐元津貼

182 回覆
565 Like 3 Dislike
荷蘭共和嗰陣係無皇室,得stadholder
一路去到1806先正式有國王
但因為King Willem同打後嗰堆對荷蘭影響太大
同埋stadholder本身就係國王概念嘅野黎
所以第一個國王係追溯返計King Willem
你作為雅各賓既人,居然支持保皇黨
William the Silent

學到嘢
on9
皇室
王室
其實唔同
變咗跟你喜好
寧願佢未履行責任前照拎哂但全捐
之後有履行再拎番會更好
度你自己幾高先啦
人地荷蘭人坐底都米八
咪即係拎納稅人啲錢去捐
五毛咁都有得踩港
大把香港男仔米九啦
連登仔:即係共產主義

連登仔:至鐘意不勞而穫

一個咁有理想抱負既人點會睇得起你個連登仔
其實大家了解下荷蘭人對錢嘅睇法就會明
講咩收左啲錢再拎去捐呢啲9up係唔可行
https://www.learndutch.org/dutch-culture/are-the-dutch-stingy-greedy-econimical-or-just-thrifty-experiences-from-expats/
佢地普遍國民心態唔係貪錢,但係唔會fing錢

就算國王King Willem-Alexander咁有錢
人地其實忙過打工仔
而其他非直系王室成員更加係要自己打工搵錢生活
你試下上linkedin search
好多王室成員有linkedin

去過荷蘭生活就會知
唔計fine dining
食飯俾貼士嘅話人地會好驚訝,因為人地會覺得價錢包咗架喎
當然amsterdam遊客區就無呢支歌仔唱
小朋友既諗法
Princess of Orange
sorry我認我無知
圓到成個橙咁連登仔都話去馬......
要食都食西班牙公主或者瑞典公主啦
毛魔做過啦
Princess of Orange 成個橙咁都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞