荷蘭公主拒絕不勞而獲 履行王室職責前放棄160萬歐元津貼

182 回覆
565 Like 3 Dislike
荷蘭王儲艾瑪利亞公主(Princess Amalia)周四(6/10)剛通過高中畢業考,同日致信荷蘭首相,表示在自己開始正式履行王室職責前,不會領每年最高160萬歐元(約新台幣5364萬元)的王室津貼,因為看著同學苦於財務、自己坐領乾薪,會讓她感到「不自在」。

艾瑪利亞在給首相呂特(Mark Rutte)的親筆信中表示,自己將於今年12月7日滿18歲,依法可獲得王室津貼,「毫無付出就獲得這筆津貼,同時看著其他同學為財務所苦,特別是疫情讓狀況雪上加霜,這令我感到很不自在」。

甫完成高中學業的艾瑪利亞表示,自己打算安排一個空檔年(gap year),再開始大學本科學業,只要她仍是學生身份,就會歸還每年30萬歐元的公主免稅薪酬,也不會索取另130萬歐元的各項補助費,直到她開始以奧蘭治女親王(Princess of Orange)的身份承擔義務。

據荷蘭公廣(NOS)報導,這是荷蘭王室首次有成員拒絕領取津貼。據一份2012年的研究,荷蘭王室在當年超越英國王室,成為「昂貴」的歐洲宮廷。

….

https://tw.appledaily.com/international/20210613/R2WFUAHBDFDDFF4FJHIF6JGCWU/
但其實佢可以拎咗筆錢再幫有需要嘅人
諗咗幾秒
都係決定去馬
其實呢d制度點解仲未廢除
皇室當年主動放出權力,
避免國家出現內戰,好多人唔駛死
咁即係行他人之慨
本身個國家都係佢地既,係佢地肯放權落黎 或者到宜家好多地都係佢地家族既,其實姐係你老豆係大地主個個月有租收咁。
入嚟想睇霉根但係發現無,有啲失望
有錢收又有野做
又一個無產階級小華人心態
駙馬
翻工都有錢收又有野做
爽減爽?
但中國唔會出到
Stabilizer
前題係大部份人民有番咁上下政治智慧
共翠帝是最偉大的
咪係, 啲錢落咗第個袋,仲衰
講到你有得揀咁
呢個世界嘅地係冇一忽係屬於平民,有咩事上黎,政權話要收地你都係冇聲出。封建制度根本冇完結過。
人地睇得起你咩?
照下鏡先啦
+1
而且以前國家財政仆街君主係有義務變賣家產籌旗冚數
所以呢d津貼好多時有嘅前提係話
拿國家收入我就唔要啦
我自己土地嘅收入都收歸國有唔自己袋
但變左每個月有津貼同埋唔使孭數
大種乞兒霉巾同哈里:屌你老母俾少崩都咬鳩你種族歧視啊
I am 駙馬Orange
就算佢肯,我驚你唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞