2021年春季日劇討論(5)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
講起日本海報
台灣人早排都討論過
都係話日本鐘意focus sell個cast
所以鐘意用大頭

https://www.ptt.cc/bbs/Japandrama/M.1623309682.A.BF3.html
仆街啱啱Google完呢張12宮格證件相返嚟見到你已經post咗
到最後見到last friends嗰張 真係影得好靚
想講個高質嘅,帶到少少角色關係加性格背景出嚟,仲要幾fun

講起last friends
以前日劇片頭/poster會暗藏玄機
特別係懸疑劇
但好似好耐唔見呢種style
獨活
成日見到啲日劇poster都會諗
點解堂堂設計大國會出啲咁嘅嘢
因為marketing rule of thumb 係Know Who You're Appealing To
日本人睇cast揀戲睇
所以要放多啲人頭去吸引人

動畫電影冇呢個包伏
所以可以多啲設計

拎個極端例子出嚟講,7月9日出街,目前張宣傳圖係咁

https://www.tbs.co.jp/kazokuboshuu_tbs/
我睇埋成個主頁,得呢張勉強算海報,當然唔係正式海報嚟,不過大家都可以隨意感受下poster對日劇嚟講係幾咁次要,7月頭出街仲hea到咁
呢度用既好似仲係演員自己既公式相
仲以為係會有code blue個種刺激感
拎多幾張黎睇就睇得到個分別

Night Doctor,寫到有啲長
發現真人電影tagline都特別長尤其腎仔張海報勁多字係咪想彌補畫面擺晒演員大頭損失嘅資訊數量
美波bb
可能太多人頭冇design可言
唯有從啲字入手補數
sorry,反而覺得night doctor好難睇
醫療單元劇最忌就係單元劇情唔聚焦,今集個故事正正就係一岩一忽,有焦點但就唔夠聚焦,明明已經係公式野但都可以寫得咁差
啲角色除咗波瑠個個西人西格之餘又唔有趣,雖然係人都知隨住劇情發展會洗白但完全無意欲追落去
與其哂時間追依套我寧願睇返上年木10醫療佳作Alive,睇內科醫cancer好睇過拍到爛哂嘅外科/急救
岸優太都係疊埋心水跟tokio學種田好過啦
,真心覺得佢做綜藝好過拍戲
唔係,依家得The Final,The Beginning 仲未confirm 幾時上
唔怪得之揾唔到
係,好期待下一集
Night doctor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞