2021年春季日劇討論(5)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
4個演員都好吸引
獨活女子大結局
依套我好喜歡
獨活女子 最終回
推,想聽比較x2
套戲係飛機睇過一半未睇哂,表示有啲跟唔到
可能係我對佢地相聲啲gag嘅理解能力比較差
好似見過人話劇好啲,林遣都做得幾好咁
其實比較係指 短劇vs火花 定 火花劇vs戲 ?

前者嘅話 個人覺得係
短劇: 5個人嘅失意係主軸 用短劇黎貫穿返每集嘅重點
火花: 漫才係主軸 用主角,拍檔,師父,遇到嘅人一集一集累積嘅經歷去貫穿

我淨係睇咗劇 一開始第一個漫才笑唔出係正常
到後面會開始好笑 (劇都有講點解)
成套劇最好睇都係後面嗰三幾集 但都要靠前面幾集慢慢浸出黎
你未睇就唔提咁多了
講得衰唔好意思 想睇劇vs戲
我只睇了「火花」日劇版,本身唔熟相聲,開頭睇係有 d 吃力,要適應。到了中段,開始嚟料,林遣都對另一男角的內心矛盾表現出來,演出出色。

電影就唔知,應該菅田將暉都係做林遣都同一角色。
我都係講緊 火花劇VS戲
唔好意思
nvm
角色名唔同
仲以為本田同山本個角色係上一套sp帶落嚟添
我都以為有關係
其實只係唔想開多個sns acct?
全新故事
Btw 唔好同上集同一個角色啦明明上集同遙亮咁sweet ,唔想今集聽到話分左手
今季都無上季咁吸引但turns out好多套都唔差 (至少得deep太爛,唔似上季幾套都爛)
應該會睇戶田永野同中川大志新x優x
想睇二階堂但見到笠絲襪松潤就唔想睇
睇演員追劇戶田套劇NTV拍,已經可以預見到廉價嘅廠景同燈光希望NTV爭氣啲,內容有趣我都開心
望咗眼個表,發現有成3套霸道總裁調教窮撚愛情劇中島健人二階堂富美比嘉愛未大致上係同一類別當然各自有啲twist啦
富士月九同TBS日九兩套急救醫療劇好似有啲撞,觀眾星期日夜晚睇完死人冧樓猛男救人,星期一放工返屋企又係睇人救人
仲有兩套男人湊仔劇警察科幻查案劇太多唔數了
原來真由BB有份做劍心
做幾松、桂小五郎後來個老婆
https://www.instagram.com/p/CQV0L9qn1oM/?utm_medium=copy_link
我覺得今季啲劇好多都幾好睇
下季我反而最想睇二階堂個套想睇岩田,雖然我都麻麻地絲襪潤
重有中川個套都幾期待
二階堂同鈴木都想睇,想睇既人多d
暫時望落淨係有興趣中島二階堂戶田文乃4套
到時可以數下有無橋段重複
岩田先岩
而家見到醫療/刑警劇都係睇卡士先冇咩特別都唔會想開
我應該會開鈴木亮平果套 田中龜不了
瀨户康史果套有d興趣家庭劇應該都唔會太伏?
繼續追東京台
先試下套打擊場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞