2021年春季日劇討論(5)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
彷徨之刃

彷徨
文春做過正義撚爆少年犯個名出黎
https://news.ebc.net.tw/news/world/127182

其實都有少年犯被判死刑(未執行)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/光市母女殺害事件
睇講司法陰暗面既日韓劇
現在同睇本地新聞差唔多
我識得唔多日文唔睇字幕順住睇都會get到佢地想講咩
我估日本人係母語應該唔會load唔切掛,但唔鍾意用腦睇野既應該佔大多數
我反而越睇越嬲,日本啲司法陰暗劇做嚟做去都係勁表面唔夠深入,忠奸分明咁同現實比完全小兒科,講極都唔入肉,睇完覺得編劇當我傻仔
電視唔想太沉重

御殿場事件99.9都改到辯方贏就收工
現實係被告出獄後重要俾司法撚多鑊
個人經驗:細個朝早睇高達Seed,TVB冇配字幕但係有廣東話配音,我一集都冇睇明過唔知邊個打邊個唔知發生咩事,睇到好嬲
當然多數劇唔會咁極端啦,但係睇電視甩幾句在所難免啦,上Reddit睇啲鬼佬討論電影佢地都成日聽漏台詞,冇字幕影響比想像中大
其實我有時諗
大豆田/短劇 果種道理對佢地係咪太老套,或者太過唔現實,所以佢地唔太鍾意。
有時特登去睇字幕仲會發覺d語意語境錯哂d字幕會用左華人文化去代入咁
Viu同netflix都係咁
之前unsub左netflix其中一個原因就係因為啲字幕太廢 嗰陣慢慢開始聽得明少少日文就發覺佢間唔中就會譯錯
今季d戀愛劇同短劇全部一線演員做兼有話題口碑,但全部唔過雙位數
反而上季boss上白石就咁高收,真係對日本仔既品味好懷疑
又唔係好覺好說教咁去特登講道理
單純係人係果d處境下既反思同爭扎下得出既思想/對白
不過太真實佢地都真係唔鍾意
諗起結衣套野獸仆直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞