2021年春季日劇討論(5)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
http://movies.robot.co.jp/extra/aib2ex/
今際之國請老臨
拍攝期7月到12月 快則應該都要出年3,4月先有得睇
唔係好捨得
本身都想睇肥恭套劇
而家換咗人就冇興趣
短劇平均收視係土10有史以來最低
第二低係8.4%既講野好長(都係金子茂樹)
但明明兩套都幾咁好睇
講嘢好長 我好鍾意
只係印證咗日劇迷同日本觀眾口味好唔同
諗緊係咪觀看方式唔同導致我地睇劇同日本觀眾睇重嘅野唔同
海外觀眾開住字幕,易啲跟到複雜台詞,分咗心rewind都睇到miss咗咩,但係日本觀眾未必開字幕同埋miss咗就miss咗,我地睇完覺得好有感觸好有深度嘅野日本電視觀眾可能根本消化唔切,所以佢地偏好啲明確指示劇情去到邊嘅劇(做指定小動作之後就破案仲要重複一次前面啲證據推理嗰啲)觀看方式直接影響接收到幾多資訊
呢個又係啲文藝型台詞對native speaker嚟講可能勁造作
BTW有時上網見到啲日本人投訴演員台詞講得差或者棒讀,我自己多數聽唔出特登去留意先會發現冇計我平時根本冇日文環境唔識分講得好唔好
唔係本地人唔睇 係睇電視個班唔睇
彷徨
夏季日劇開鑼 波瑠田中圭打頭陣 天海祐希唐澤壽明扮警察搶收視
https://news.mingpao.com/pns/%e5%a8%9b%e6%a8%82/article/20210621/s00016/1624212744153

黃Viu有得睇Night Doctor同我的殺意戀愛了!!狂賀!!
Tokyo Mer上MYTV Super
非劇迷嘅一般大眾根本唔會睇到咁深入
或者人地用電視睇劇係想求其有d background sound放鬆唔用腦,唔想睇d有深度既野
朝日一堆刑事
除咗最後實破到案之外觀眾都要追下啲內容
收線都重有十零個%
我識得同齡廿幾歲嘅日本妹係發自內心覺得日劇唔入流冇咩好睇,最多睇下綜藝節目,煲劇會選擇睇美劇
日本野有毒既標籤嘛,同埋"唔係以前先heat咩"
不過日本旅行唔計
原來講日本妹
唔緊要,人口老化班公公婆婆仲可以撐下比d空間電視台試下新野
彷徨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞