啱啱出黎做嘢父母就要退休點算好

266 回覆
367 Like 16 Dislike
真,我搵多樓主成倍都係比緊4k5
搵社工幫手傾。養兒防老out左啦。
幾歲生從來唔係重點 重點係有冇錢
總好過一世做文員 。文員競爭仲大。一堆大學生apply。

想做就做,想讀就讀。
叫佢地拎返mpf出黎自己搞掂
要你養埋等於剝削你既未來
唔知上一代生仔為咩
part time hd 大把啦。

你一開始已經話 尼個不行,個樣不得,甘咪原地踏步羅,沒咩野既,過多二三年,又一堆海量freshgrad爭做文員。
老師你唔好諗 呢行太難入

建築 社工易入行
唔想讀書就去銀行做sales
hd夠你搵兩皮至四皮
成份糧比曬算啦 車錢飯錢問佢地拎
無同住 點解要比家用?樓主就真係住屋企用屋企嘢喎
得閒比下飲茶錢 大時大節封封利是都夠晒孝心啦
你估佢哋無收人情啊
偷換概念。
佢岀去住洗幾錢係一件事
但佢老豆老母呢一刻,確實係用緊佢比嘅錢買嘢食
唔知你做乜撚
巴打你讀咩科?
無同住就唔洗供養父母呀
當25歲搬走,父母都供左25年,
搬走就乜都唔洗理呀,憑本事走數咩,點都要還債啦。
樓主同住咪俾番自己洗用一份,再加兄弟姐妹夾錢供養父母一份。
公開公平公正
如果有收禮金,就叫佢地同父母計點拆番條數,無理由要樓主獨力負責晒
唔俾咪唔俾囉
做左咁多年人少少積蓄都無 廢唔廢啲呀
無錢學咩人生咁多件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞