啱啱出黎做嘢父母就要退休點算好

266 回覆
367 Like 16 Dislike
區區幾千蚊家用。好多咩?跌都跌左。
雖然是窮,但開開心心一年更好吧?
怪責父母退休,沒意思。

搵多d$ 就得。
陪可以 要用錢要醫病問政府拎
on9,同人夾租港島都係6k,計埋雜費生活費咪11k鬆啲,睇吓邊個冇咗邊個唔得
一蚊都唔需要比
直接搬走
絲or 巴?
垃圾窮撚家庭問題,一律建議搬走
一日有24小時打兩份工

兩老退休有d儲蓄呱,唔大洗+家用應該頂得住?
倍伴先最難最煩
出錢比較容易
四兄弟姐妹
每人$2500/ 月,自動轉賬
加政府律貼 ,夠洗
得閒飲茶
同你一樣三萬俾一萬家用,但同父母一齊住
差唔多每個人都會有嘅經歷
尤其是係未做嘢佢哋就退休
會擔心個人洗費會唔夠
想去讀master要佢哋俾會赤赤哋
我計過我同你應該係一樣情況
出黎做野佢就差唔多退休
佢仲話買居屋
不過我同老母講到明唔好諗住我養同供樓
我話我做幾年野還晒啲學債儲啲錢就走
Respect 你爸爸
同老豆講要借錢比家用都唔9理我
只係識講叫我慳d洗 要儲錢
都唔知真心定假膠 講明個個月都冇錢剩仲叫人儲錢
認真答你話你知點算好
睇回覆你父母同你三個人住公屋,有三個姐姐已婚已搬出
現制定兩老退休計劃,首先係開支
租金3000,水電煤手機上網平均2000
自煮食用6000,負責家務者收3000,另1000準備零用金
總數$15000,三個人每人$5000,你交家用$5000負責自己洗費
另$10000兩老洗費就四姐弟各付$2500
即你交$5000+$2500= $7500
你收入萬三,都可負擔到,唔洗太擔心。
醫療旅遊娛樂等開支,就實報實銷,四人每人一份。就唔會太多。
簽紙切割關係,你既人生無理由受制於父母 唔係既你就唔好諗結婚生仔害人。 要係你自己呢代將呢種垃圾血統終結
多謝巴打認真詳細分析
你都on9既 嫁左出去
唔洗佢照顧都識比錢返嚟呀?
四姐弟每人比$5000
都已經$20000啦
做得好 對呢d垃圾屋企人好姐係對自己唔好 唔需要用自己嘅人生為佢地負責 由佢地自生自滅就啱
早話又俾人鬧無經濟基礎
所有技能都值錢,只係你識唔識用佢黎搵錢啫
有錢佬唔係做到8/90歲,係每日享受睇住d錢增加姐
洗撚咁多家用咩
5k夠有突啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞