啱啱出黎做嘢父母就要退休點算好

266 回覆
367 Like 16 Dislike
即係有收三份禮金
叫佢地洗嗰筆錢
咁大把禮金啦on9仔
搵個大隻男朋友
自己搞
我老豆我阿爺又係家族血液唔好
易中風

我老豆識諗 自己戒煙酒肉 轉食素健康
錢方面佢自己養老 老豆做榜樣比我哋睇 自己靠自己 絕不過「歲靜人生」

如果冇仔女咁點?搵邊個養?生仔女唔係為養老,係為傳承
好好plan自己career path

如果需要進修,寧願唔俾家用,都要讀。

佢地體諒你,固然最好。唔體諒,唯有當聽唔到。

到你搵到咁上下錢,佢地臉口自然唔同

到時你想點,悉隨尊便。

如果未有女友,未有咁上下收入之前,最好唔好搵住。

唔係唔小心,隨時重覆番你父母悲劇
同樓主似似地 keep住搵工/interview 但成日食檸檬

家姐近幾年辭咗職 早就唔比家用 前排結埋婚等老公養

而老豆最近日日嘈住話要辭職 叫我快d搵工 想做廢老

屌 一個養兩個 想像唔到未來人生會點囉⋯
有冇呀哥家姐
態度正確,借大耳窟都要父母好生活享受,自己搵幾多份工返差唔多啦
唔開口問下?
唔好加入「感情」因素去諗呢d野
用「絕對理性」去講
唔buy就唔buy

都係果句
後果食到就咩事都冇
而後果係斷雙親
我認為後果都唔係太大
計落長遠嚟計 你會值

要狠心
要狠心
要狠心
點養?一份糧三份用,你唔洗溝女 結婚 買樓 移民 養仔女?你要同佢哋三口六面講清楚,你未來原本會點樣,之後再講如果養埋佢哋你就要40歲先可以做自己想要嘅嘢,咁公唔公平先?
都有嘅
其實我本身讀日文,原本諗住以後去日本發展
至少都去個工作假期,但而家咁就好難儲錢
可能你老豆中咗六合彩先話退休
佢地夠65歲就每個人攞 三千幾蚊
叫佢地問你三個家姐徵收少少 出世稅 (每人每月一千 加埋都3k)
呢度都有一皮 夠交屋租水電煤有剩
加埋呢個5k 帶飯,慳d駛都應該夠做

之後你自己諗辦法升職加人工學投資 都叫做有一線生機嘅
快快去做左先
依家唔做
佢地真退休時你就做唔到
人生議員
比一萬已經好多 再溝通下
屌 同你差不多
我都好撚怕遲啲要咩起成頭家
兩老冇積蓄 月月清
啲細嘅仲讀緊書
睇怕都含得撚了
我都差唔多 係人工高啲 專科穩定收入
窮撚屋企 冇樓冇被動收入
老豆一早過左退休年齡 但係依家都有返下工
呀媽就重有3,4年退休
自己想儲錢 同女朋友plan搬出黎住 同埋過多2-3年結婚
唔知佢地真係退休之後 自己重儲唔儲到錢
同意,如果仔要俾返錢上一代,咁仔仔女女要等到兩老歸土先可以開始自己人生,係一件好過份嘅事

孝唔等於俾家用
而家好似冇咗衰仔紙
識人2xk 比2k
樓主都算幸福
父母退休年齡可以拎生果金,$2搭車
有公屋住,第時繼承就做户主
搵萬零蚊交咗平租有剩就自己使
父母健在計埋又唔洗交税
有咩事姐姐應該又會幫下手
呢啲情況一定係直接飛去外國
父母等政府養
我可能識你 雖然無20k甘多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞