啱啱出黎做嘢父母就要退休點算好

266 回覆
367 Like 16 Dislike
早過佢哋退休囉。
樓主不孝
叫佢問政府啦
你都on9 住緊公屋緊係用返公屋租金計 實報實銷

何況佢老豆係戶主又點?間公屋夠有樓主名
情況一樣
但我走佬去台灣
btw等政府養啦
生果金1個都3xxx啦
2個都成6/7xxx一個月
你比多5k夠晒食住啦
最多平時出街食/去旅行/突發野你出多d囉
一蚊都唔好比
自己都養唔掂交乜嘢家用
父母心諗 唔洗養你已經夠
大家一齊住緊公屋 係政府資助緊佢全家咋 可以話係政府間接資助樓主 關佢屋企關佢老豆老母撚事
每人比2500家用 都成萬蚊啦
13K 你番咩工,
好多工一畢業有22K UP .
eg, 建築業,
做左咁多年人一d積蓄都冇仲想出街食好野去旅行 乖乖地等政府養每日等死啦
我普通文職仔,HD畢業
其實都諗緊轉工
除名要戶主同當事人簽名同意 唔係你戶主話想除邊個名就除邊個名

樓主老豆老母仙都唔仙下 抽到綠表都買唔起啦

冇錢冇樓留俾個仔仲想收家用收得多過實際支出彩你都有味
呢個世界唔係有阿爸阿媽就會幸福
樓主跟住10幾年有排煩,你一定要再努力再搵多啲錢請工人先脫到身。
搵30k,老豆話唔洗,一蚊都冇俾過
你又唔諗下想年冇樓主 樓主老豆老母可能申請唔到公屋而家要捱緊貴租?最多咪大家互惠互利

而家大家同屋共主一齊抖緊政府資源 憑咩要樓主嘔突自己應該俾個份 嘔突個份錢唔叫養又係叫咩
我係你就躺平算
轉工?
不如轉行吧。你半工讀書吧。一年半人工已經22k starting 。年輕人捱二年就可以。

暫時知道下面的工,人工都好高2萬up
社工
Arch
老師

文員一世一萬至二萬。二萬已經頂左,細公司仲要多仆街老闆,侮辱你。

樓主 ,你一定要養父母,不好怪責他地,
他地已經是半百的老人家了,
雖然你暫時沒錢養他地,但其實他地最須要不是錢,是陪伴。你到三十歲就明了。

尼個年紀的父母,隨時患病突然死掉,人好化學。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞