啱啱出黎做嘢父母就要退休點算好

266 回覆
367 Like 16 Dislike
我鍾意呢種態度
一句死廢老搞撚掂
冇同住嘅話,
比錢係人情,唔比錢係道理

以前細個,父母養自己嘅錢,係佢哋生得我岀嘅責任
所以話你偷換概念。

廉租公屋一個月千幾二千蚊租

三條友住,除翻開每人幾百蚊
如果用呢個道理
樓主同住俾番自己果一份,都好足夠。
根唔洗理父母退休唔退休,有錢冇錢。
剛計過,每月個人洗費5000好充足
正確
如果要計市值租金,我筆錢就應該比政府(單位擁有者)

既然佢老豆老母都只係交廉租,就應該用翻同一個計法

咪搞笑啦大哥
開錯左個頭, 應該一開始俾1k, 一年之後加30%俾1.3k
每月5000,點解唔夠自己生活成本?

不過你咁計法,公屋又用豪宅比喻、廉租屋又用市值租比較,實唔夠啦
將來唔好彩要倍父母睇醫生
記得計番$50個鐘外展倍診服務費
係家用扣起,交$4xxx得喇
陪診**
未出黎做野就已經退休了

你係我阿爸嚟?
講嘢一樣嘅仆你個街
唔需要咁講嘢嘅
你愛父母,要做孝子,呢個係你選擇
但唔該唔好合理化件事,亦唔應該講到係義務
好啊,到時候佢父母冇錢用
就會知個仔有冇養佢
唔好意思借個位跪求大家再幫手推
(有圖) 返工睇連登 點知畀黃店腦細鬧
https://lih.kg/2569153
我發覺你啲思維亂咁嚟

「如果樓主覺得係因為自己 老豆先有公屋住
老豆應該既多謝佢既話 」

幾時有講?妄想症發作?

「佢兩公婆 + 3個女
做散工 夠曬資格住大單位公屋
完全唔洗樓主存在」

又如何?咁樣代表樓主要比翻市值租?
你淨係答我一條問題,就算要比,
點解要比市值租父母(福利享用者),而唔係政府(背後業主)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞