[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (34)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

上個post po過呢首歌 follow左佢但啱啱先聽首歌
Wtf兩個人做一首歌
好明顯唔係Edward Chan問題啦
一睇就知係Sony問題
啲歌次次都要行返舊路, Edward Chan 幫MIRROR、衛蘭個啲歌隻隻都係可以HIT得起
係SONY啲歌搞唔掂, 仲要首首都係呢個問題
就知道係SONY本身間公司真係好大問題
我連埋MV一齊睇同聽都wow咗
呢一首係喺香港樂壇極度少有嘅曲風,而且個編曲連埋MV同埋隻舞,成件事加埋好有百老匯嗰種好grand好高級好華麗既feel
見到間公司都唔開胃啦
根本無柒得救
佢年資咁厚 掛公司名都係掛名啫 唔關事
掛環球掛華納掛邊間都一樣
死啦 前兩首真係少聽
自推橡筋
Sony有問題就一定
但我諗你唔知Edward Chan係負責Sony a&r先會咁講

Sony同其他公司唔同嘅地方
係佢真係完全靠晒Edward Chan
Edward唔止係監制,仲係a&r consultant
可以話Sony將a&r outsource咗比佢
唔似華納咁自己有a&r主導方向上嘅嘢
定立歌手路線、gatekeep吓啲曲詞等等

大國唔清楚
但加埋viutv只會有更多人睇住

初初接手Sony嗰幾年,Edward冇咁多生意
明顯比而家有心機做Sony歌手
其實都唔係怪晒佢
生意多到應接不暇嘅時候係好自然會發生
所以我先話Sony要諗諗係咪繼續合作落去
睇吓Phil同Jason幾年嚟原地踏步
連續兩個新人做到pat屎咁
破鏡真係最好

因為王樂儀有份寫
大國第一年其實都好差
不過佢地一出道就有人氣易搞好多
有Clickrate > 投資更多 > clickrate > 投資更多
好難就咁同其他新人比嘅
破鏡係我最鍾意嘅Mirror團歌
但好似最少人識
演唱會仲要唔唱呢首
我鍾意 reflection
有態度又好記
鏡仔第一首慢歌
我後尾得閒再睇個mv先知mike導有份拍呢個mv
本身嘅人氣固然有幫助,但好嘅公司會幫artist係歌曲、外觀、言行中再build 一個啱佢嘅character

Mirror Error成功在喺揀人時已經好清楚每個成員啱行咩路線、要呈現咩形象,然後一步一步develop
reflection +1
Sony Music 真係唔知想點
Sony黎講 呢排好鍾意Phil首沉思者

其實有實力嘅 即使係街客都會感受到

儲埋儲埋一次過就爆 Jason 先幾年就係咁

反而單靠Character

做啲嘢一唔啱人心水 就係咁先

要走得長遠 始終都係靠實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞