[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (34)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
派左咁多日都唔播一次係怪左啲
起碼都首播左先呀 之後唔播就之後先算但我記得浸浴都係無喺叱咤樂壇度首播
反而由短期租約做首播
諗諗下其實又轉得邊間吖
間間都有女等捧/捧緊
可能同903班小圈子關係唔好
年紀都係一個問題
樣又一般
好多公司都唔會博
寧願捧啲90後好過啦
依個年代如果有character真係行獨立好過
浸浴studio version高音勁薄
live先聽到招牌opera唱腔
唔知係咩問題
浸浴幾次live都麻麻
對眼係咁望歌詞
行獨立兼顧太多野
故我話有character先好行
無就真係俾你行你都唔識行
獨立唔係淨係有character就得㗎
最好識晒曲詞編監一腳踢
冇公司backup自己好難搵音樂人合作
而家最成功嘅獨立音樂人係林家謙同serrini
但你諗下佢哋喺幕後或者indie界撈咗幾耐先有咁嘅成績
咁你無講錯嘅
但大公司其實依家都唔係真係好多資源
本身都搵唔到錢
太被動
依代嘅音樂人係好慘咩都要識
話就話獨立 但幕後個團隊都好有規模
咁獨立唔代表獨家村嘅
一開始我仲以為我開咗2倍速
依家做歌手入行易咗但要紅係難咗
啲software 令你樂器樂理唔駛好叻都寫到隻歌
又有唔同嘅online platform 俾你發佈
但要突圍而出就好難
一來好多人都做到
二來依家啲人接收娛樂嘅方法太多
你同聽眾build 唔到connections 佢好快就聽下個
所以依家做artist 能力都係其次
最緊要係識同fans 互動,show 到你character
講真你問點解某啲歌手咁好都唔紅其實都有啲原因 ()
MIRROR - BOSS

曲:Hanif Hitmanic Sabzevari / Daniel Mikael Wold /Marius Madden Njølstad
詞: 林寶
Rap 詞:Lokman@Mirror / Alton@Mirror
編:Hanif Hitmanic Sabzevari / Daniel Mikael Wold /Marius Madden Njølstad
監:Edward Chan / 徐浩/周錫漢/ 李一丁

https://www.instagram.com/hitmanic/?hl=en
https://twitter.com/wolddaniel?lang=en
https://en.wikipedia.org/wiki/Madden_(music_producer)

Serrini如果唔係咁嘅character同埋仲係行緊騎呢小清新路線
係唔會爆到依家咁
性格太悶
大部份香港人要嘅係藝人
梁博士真心好識玩
仲要佢本身有研究流行文化
所以讀到書嘅人係唔同啲嘅
有啲歌手開埋tg谷
仲會一齊9up
都幾多下
例如?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞