Pokemon玩具討論 #6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
靚到不得了
終於,壽屋的小優都過黎埋,可以連埋上次MF瑪俐一次過拆箱
雖然兩隻唔同廠出,但兩盒擺埋一齊360度完全0唯和感

先拆最鍾意的瑪俐

瑪俐算係今次pokemon意外少數非壽屋而係MF出的figure,所以設計上可以見到同一般以往的design唔同,作為拍檔的莫露貝可係固定係包包上面,而底座和本體亦係分開同雖另外組裝

說到底座,這次瑪俐的底座係採用咗獨特設計,係屬於瑪俐故鄉尖釘鎮的道館標誌,該標誌在瑪俐的包裝盒上亦有顯示

講番本體,雖然之前冇買過任何MF的figure,但都知道MF係figure界一直都係作為大佬級別的存在,更有所謂御三家之稱,所以今次的瑪俐無論係做工,細節方面都是相當的細緻和令人滿意。

比如說包包的紋理,手上的代表暗黑球,和項上的吊飾都做的十分仔細,手上的黑色指甲油亦有逐隻的塗上,衫上金屬的部份也用了獨特的金屬色,做到100%完美還原遊戲的形象

唯一可以批評的地方大概就可能係手臂和頭髮上的分模線比較明顯,呢個亦都係其他唔同地方開箱評價瑪俐的人所疚病的地方。

不過由於呢d地方都算係係d唔顯眼的地方,所以整體黎講對於瑪俐我都係非常滿意的。

開完瑪俐,輪到小優

這次的小優是一如既往的壽屋1:8 polemon figure系列(說起來這次mf的瑪俐雖然沒標明比例,但和小優看上去也是差不多,所以應該也是1:8?)
底座一如既往的標準精靈球樣式,和人物固定。至於精靈即是和人身物分開獨立擺放

至於其他地方,雖然比起MF,壽屋的名氣相對沒有那麽大,但我認為在pokemon 的figure上面,壽屋可以講係做得非常仔細。這次的小優無論係衣服,帽子,手上的極巨手環包包的設計紋理上都做到相當的仔細和還原,手指可以清楚看見指甲上的紋理,在適當的地方亦有打上陰影,而且整個造形上亦冇搵到明顯的分模線,可以話比起MF的瑪俐有過之而冇不及。

算上之前的小光,這次的小優算係我第二隻的壽屋 pokemon figure,小優不算係我相當喜愛的角色,這次會買亦主要係想同瑪俐湊一對,但無論係之前的小光定係今次的小優,壽屋在pokemon figure上的仔細呈度都令我想當驚喜同對佢充滿信心,所以黎緊我亦都有訂埋壽屋竹蘭和列咬陸鯊,希望到時也不會令人失望

最後最後當然要來一個瑪俐,小優大合照

同時,為咗個令個陣容更震撼,我已經訂埋figma的小優和瑪莉,打算湊齊sw,figma,1:8三pair的小優,呢個亦都係我第一次購入figma的可動pokemon系列,不過可惜既係figma的小優瑪俐一個延期,一個要到11月才出貨,要真正湊齊三pair應該都要段時間,希望到時有機會再post上黎和大家分享吧
樓上高質開箱文
agger樓上高汁文
希望土人出埋小優
出得又幾好
1:8 size正
最怕1:6
好正 樓主PIN?
樓上高質開箱文
咁高質都有負評
有冇咁多on9呀
得罪毒L小圈子果然無好下場
留個言又10個負評
scale world個系列幾時先出哂800幾隻精靈
151都未搞掂,諗800隻
吼吼鯨已經出唔到啦
呢隻要出唔知有幾大隻
如果出到去啲超極巨...
吼吼鯨唔係好大隻咋喎 吼鯨王先大

有scale world
本身訂左
有咩特別
一係先行發售一係展示?
先行發售咁得意?
都訂左
pass
見到大家好多Pokemon玩具 好想買番套 有無巴絲知邊到有得買
你想買咩先
細細隻個啲Pokemon 細個成日買第一第二第三代 依家大個想儲番一套
清類似嘅野有好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞